Parlamentul Rep. Moldova poate fi dizolvat, dacă nu este învestit un nou Guvern în următoarele luni

parlamentul_rep_moldova_poate_dizolvat_nu_investit_nou_guvern_urmatoarele_luni.jpg

Judecători ai Curţii Constituţionale din Republica Moldova
Judecători ai Curţii Constituţionale din Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova poate fi dizolvat, dacă până pe 29 ianuarie 2016 nu va fi votat un nou Guvern. O hotărâre în acest sens a fost pronunţată marţi de Curtea Constituţională de la Chişinău. Decizia este definitivă, nu poate fi atacată, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Curtea a fost sesizată de mai mulţi deputaţi socialişti.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Potrivit Curţii Constituţionale, Parlamentul de la Chişinău poate fi dizolvat în ultimele șase luni de mandat al președintelui, dacă în termen de trei luni de la demiterea Guvernului, nu este votat un nou Executiv. Mandatul actualului președinte, Nicolae Timofti se încheie în martie 2016.

"Parlamentul urmează a fi dizolvat în cazul eşuării formării Guvernului în termen de trei luni, chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele şase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova. Curtea a observat că interdicţia privind dizolvarea Parlamentului în ultimele şase luni de mandat al președintelui Republicii Moldova este o reminiscenţă din perioada în care șeful statului era ales prin sufragiu universal, direct şi liber exprimat".

"Spre deosebire de exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, unde preşedintele interimar exercită aceleaşi atribuţii ca şi preşedintele titular, mandatul Guvernului interimar este restrâns la funcţii ce ţin de administrarea treburilor publice".

"În acest context, Curtea a reiterat că permanentizarea unei guvernări interimare, prin definiţie, este contrară spiritului Constituţiei şi reprezintă un pericol pentru democraţia parlamentară", se arată în hotărârea judecătorilor moldoveni.

După expirarea termenului de trei luni, dizolvarea Parlamentului este iminentă, iar Parlamentul nu mai are dreptul la alte tentative de formare a Guvernului.

Executivul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis pentru "corupţie şi ineficienţă" pe 29 octombrie, cu votul a 65 de deputați comuniști, socialiști și democrați.

Până astăzi, liderii partidelor proeuropene nu au ajuns la un consens privind formarea unei noi coaliții de guvernare, după ce Partidul Liberal Democrat a trecut în Opoziție. Nu se cunoaște nici numele viitorului prim-ministru al Republicii Moldova, chiar dacă a avut loc mai multe întrevederi ale șefului statului cu reprezentanții grupurilor parlamentare. În asemenea condiții, comentatorii de la Chișinău susțin că anticipatele sunt inevitabile.

Chişinău, Valeria Viţu, despre posibila dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova