Paris - Revista presei

Le Figaro scrie «Razboi în plin Paris»,  Le Monde are o poza cu un corp acoperit cu o pătură , iar titlul e sec : «Franţa, lovită de atentate fără precedent». Le Parisien are o formula asemanatoare : Masacre teroriste în plin Paris. Liberation vorbeste despre «carnagii» la Paris. 

Pe prima pagina a lui Nice Matin întalnim un singur cuvant – «Oroare». Acelaşi cuvant, dar cu litere albe, mari pe fundal negru, şi in ziarul sportiv L’Equipe : «Oroare». Să nu uităm că unul dintre atacuri a avut loc la Stade de France, chiar când acolo se desfasura meciul de fotbal Franţa-Germania. Pozele de pe primele pagini se aseamănă şi sunt tragice. Oameni prăbuşiti, ambulanţe care intervin,  femei şi bărbaţi în lacrimi care au supravietuit masacrului şi care se strang în braţe.

Într-un editorial, directorul ziarului Liberation, Laurent Joffrin scrie urmatoarele : «În vizor sunt Franţa, politica sa, rolul international. De data aceasta nu mai sunt atentate ţintite, cum au fost cele de la Charlie Hebdo sau magazinul Hyper Cacher, ci o cruzime fără distincţie, dezlantuita pentru a teroriza un intreg popor.  Locurile vizate de teroristi, destinate distractiei si convivialitatii au fost alese pentru a arata clar ca francezii sunt acum amenintati chiar in modul lor de viata.

Societatea franceză trebuie să se înarmeze cu mult curaj pentru a nu ceda în faţa ucigaşilor, pentru a fi vigilentă in faţa ororii, sprijinindu-se pe principii de drept si solidaritate. Astazi, Franta se află în faţa celei mai mari provocări. Doar unitatea ţării, solidă şi cu vointă, sprijinită de valori, va permite ţării să răspundă acestei provocări ».