Piedone, reţinut în dosarul deschis de DNA pentru găsirea vinovaţilor pentru tragedia de la Colectiv

piedone.jpg

Sursa imaginii: 
www.craiovaniuz.ro

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost reținut vineri seară de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.

Piedone a fost scos încătușat din sediul DNA, unde a fost audiat vineri timp de mai multe ore. La întrebările jurnaliștilor, fostul edil a răspuns doar că are "încredere în justiție". Piedone va fi prezentat azi instanței, cu propunere de arestare preventivă. Potrivit procurorilor, în calitate de primar al sectorului 4 București, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, constând în încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor. Prin aceasta, fostul edil a cauzat vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei Sectorului 4 București, în urma cărora reprezentanții S.C. Colectiv Club S.R.L., care au putut desfășura activități datorită avizului primăriei, au obținut un folos necuvenit în cuantum de peste 62 de mii de lei, mai spun procurorii. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, mai spun anchetatorii. Procurorii DNA au ridicat de altfel vineri documente de la mai multe instituţii publice din Bucureşti, printre care Primăria Sectorului 4 şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov privind controalele făcute pe domeniul prevenirii incendiilor, în baza cărora se va stabili dacă au fost respectate metodologia şi dispoziţiile legale de control.

De asemenea, vineri procurorii Parchetului General au dispusreținerea lui Viorel Zaharia, pentru ucidere din culpă, și a lui Cristian Mihai Niță și a Danielei Ioana Niță, pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, toți trei în legătură cu furnizarea artificiilor pentru clubul Colectiv. Procurorii susțin că Viorel Zaharia, pirotehnist autorizat, angajat al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a instalat efectele pirotehnice în ziua de 30 octombrie, fără a respecta măsurile de siguranță și prevederile legale în acest sens. De asemenea, după producerea tragediei, Daniela Niță, administrator al firmei, și Cristian Niță, director, au distrus și sustras documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările procurorilor, precum și pentru a-l ajuta pe Viorel Zaharia. Potrivit Parchetului General, incendiul de la clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități. Cei trei administratori și acționari ai clubului — Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu — au fost deja arestați preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.