Premiul Saharov 2015: bloggerul saudit Raif Badawi

Bloggerul saudit Raif Badawi, aici în 2012 (Foto: AFP)

Bloggerul saudit Raif Badawi, închis şi condamnat la biciuire în ţara sa pentru "insultă" la adresa islamului a primit joi Premiul Saharov pentru libertatea de expresie, decernat de Parlamentul European.

Animator al site-ului Liberal Saudi Network, Raif Badawi a fost desemnat de șefii grupurilor politice din Parlamentul European drept laureat 2015 al prestigiosului premiu, considerat uneori echivalentul european al Premiului Nobel pentru Pace.

Badawi a fost preferat altor doi nominalizați pentru acest premiu: o coaliție de opozanți politici din Venezuela și opozantul rus asasinat Boris Nemțov, a cărui candidatură a fost înscrisă postum.

Președintele Legislativului european, Martin Schulz, a anunţat oficial laureatul în fața Parlamentului reunit în ședință plenară la Strasbourg. 

Închis din 2012, Raid Badawi a fost condamnat la sfârșitul anului 2014 la zece ani de închisoare și 50 de lovituri de bici pe săptămână timp de 20 de săptămâni pentru "insultă la adresa islamului".

Pedepsele corporale au fost totuși suspendate în luna ianuarie, ca urmare a valului de indignare declanșat în toată lumea. Potrivit soției sale, Ensaf Haider, refugiată în Canada, el ar urma totuşi să fie din nou biciuit în câteva zile. Bloggerul a primit primele 50 de lovituri de bici pe 9 ianuarie, următoarele fiind suspendate mai întâi din motive de sănătate, apoi din rațiuni neprecizate.

Soția bloggerului a spus că nu înțelege de ce se reia flagelarea în timp ce dosarul este în curs de examinare la Curtea Supremă saudită. "Îi solicit Majestății Sale regele Salmane să pună capăt calvarului soțului meu și să îi acorde iertarea", a scris Haider. Ea îi mai cere regelui saudit să permită expulzarea lui Raif Badawi în Canada, pentru a i se alătura ei și copiilor, de care este despărțit de patru ani. Ensaf Haider s-a stabilit lângă Montreal cu fiul și cele două fiice.

Guvernul din Quebec a deschis în luna iunie un dosar de imigrație la serviciile guvernamentale canadiene pentru bloggerul saudit, iar Ensaf Haider i-a amintit lui Justin Trudeau, viitorul premier, promisiunea pe care a făcut-o să sprijine eliberarea lui Raif Badawi, pe lângă autoritățile saudite.

În fine, să ne reamintim, fondatorul site-ului Liberal Saudi Network este și laureat în 2014 al premiului Reporteri fără Frontiere.