Țările din Balcanii de Vest așteaptă soluții occidentale la criza refugiaților

reuniune_balcani_vest_1.jpg

Reuniunea de la Viena caută soluții la criza emigranților
Reuniunea de la Viena caută soluții la criza emigranților

Criza migranților din Orientul Mijlociu și nordul Africii dă peste cap agenda conferinței privind Balcanii de Vest, care are loc la Viena.

Alături de liderii statelor din zonă, devenite principala poartă de intrare în Europa a refugiaților, sunt prezenți șeful diplomației Uniunii Europene, dar și cancelarul Austriei și cel al Germaniei.

Confruntate cu valuri succesive de emigranți și fără prea multe resurse materiale disponibile, statele din Balcanii de Vest așteaptă ajutor din partea țărilor cu vechime în Uniunea Europeană. ”Cancelarul Angela Merkel are un rol decisiv, ea este cel mai important lider european și speranțele noastre se concentrează asupra ei”, spune premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, care mai declară că Angela Merkel are un rol decisiv în Balcanii de Vest.

Referindu-se la problema refugiaților, premierul sârb a afirmat că nu țara sa cere bani din partea Uniunii Europene, dar a adăugat că este importantă găsirea unei soluții la această problemă între Bruxelles și țările care nu fac parte din spațiul comunitar. ”Suntem o țară săracă și acești oameni nu vor să stea aici, vor să meargă în UE”, a afirmat Vucic, precizând că susține planul în cinci puncte referitor la politica unificată privind azilul întocmit de ministrul austriac de externe.

În afară de nou apăruta problemă a refugiaților, subiectele abordate în cadrul reuniunii se vor referi la situația economică și la procesul de reformă în Balcanii de Vest, la tineret și educație, la interconectarea în domeniul energiei și transporturilor.

În deschidere sunt anunțate discursuri rostite de cancelarul austriac, Werner Faymann, și de cancelarul german, Angela Merkel.

La reuniunea de la Viena vor participa toate țările din Balcanii de Vest, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, precum și oficiali din Austria, Franța, Italia și Germania.