Criza imigranților: Bulgaria trimite blindate la frontiera cu Macedonia

imigranti_reuters_stoyan_nenov.jpg

imigranti grecia
Image source: 
Reuters Stoyan Nenov

Bulgaria va întări paza frontierei cu Macedonia, dislocând blindate în zona celor 4 puncte de trecere. În prima etapă acolo vor sosi 25 de militari care vor colabora cu poliția de frontieră.

    La punctele de control „Ghiueșevo”, „Stanke Lisicikovo”, „Zlatarevo” și „Kulata” vor patrula, pentru prima dată după 1992, și militari. De câteva zile dealungul frontierei zboară cu regularitate elicoptere militare, au declarat surse din Ministerul apărării.

    Constituția bulgară prevede ca în timp de pace controlul frontierelor să fie exercitat numai de polițiști. Criza imigranților însă a impus măsuri extreme.

    Armată participa cu oameni și tehnică la contruirea zidului de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Turcia. Ea va participa și la acțiunile pentru depistare de imigranți ilegali în interiorul țării în cadrul unor patrule mixte. Aproape jumătate din cei peste 11 000 de imigranți care au cerut azil, au fost arestați în orașele mari.

    Viceprim-ministrul și ministru de interne, Rumeana Bacivarova, a declarat că pentru Bulgaria pătrunderea zecilor de mii de imigranți în Macedonia și Serbia nu a fost o surpriză. Situația este o reacție previzibilă la măsurile severe aplicate în ultima perioada în Italia. Bulgaria se va putea confrunta cu o criză de proporții numai după ce Ungaria va construi zidul de sârmă ghimpată la frontiera cu Serbia.

     Măsurile aplicate de Sofia deocamdată îi fac pe refugiați să evite drumul prin Bulgaria. „Am devenit practic o frontieră externă a zonei Schengen”, a anunțat Băcivarova.

    Ministrul de externe, Daniel Mitov, a respins afirmațiile că tratamentul neeuropean al imigranților din partea autorităților bulgare i-a făcut să aleagă drumul prin Grecia și Macedonia. El și-a exprimat solidaritatea cu fosta republica iugoslavă dar a avertizat că Sofia va întări controlul în zona frontierei comune.

     Mitov a cerut coordonarea eforturilor tuturor țărilor din regiune în scopul rezolvării crizei refugiaților. Bulgaria va sprijini la Bruxelles cererea Macedoniei de a-i fi acordat ajutor logistic și financiar. „Bulgaria de asemeni are nevoie de ajutor european”, a spus Mitov.

     Profesorul Vladimir Ciukov, expert în problemele arabe, a explicat numărul relativ mic de refugiați sirieni ce aleg rută bulgară prin controlul mai sever ce nu permite deplasarea rapidă a acestora spre țările europene mai bogate. El a declarat că în decurs de numai o săptămână prin Macedonia au trecut mai mulți refugiați decât prin Bulgaria în ultimul an.

     Profesorul a tradus extrase dintr-un îndrumar al imigranților sirieni în care Bulgaria este prezentată drept o țară ostilă arabilor. De fapt, a spus Ciukov, aplicând un tratament mai sever prin inchiderea imigranților în tabere speciale, Sofia speră că-și va îmbunătăți șansele de a fi admisă în zona Schengen. Trecerea într-un mod legal prin Bulgaria în drum spre Serbia necesită cel puțin 4 luni în timp ce prin Macedonia – numai 4 ore. Statutul de refugiat este acordat mai greu imigranților ilegali decât în alte țări europene care aplică diverse metode în scopul de a se debarasa cât mai repede de aceștia. În Grecia, de pildă, numele unor sirieni sunt scrise cu greșeli ortografice, a spus Ciukov. În acest mod imigranții, odata ajunși în țările europene bogate, nu pot fi întorși în Grecia.

    Ambasadorul Bulgariei la Ancara și fost ministru de exerne, d-na Nadejda Mihailova-Neinski, a avertizat că în pofidă măsurilor de descurajare, Bulgaria va putea fi asaltată de zeci de mii de refugiați dacă va fi blocat drumul acestora prin Grecia și Macedonia.