Marko: TVR are o falsă independenţă, se impune o discuţie

marko_tvr_falsa_independenta_impune_discutie.jpg

Criza din TVR trebuie discutată, spune Marko Bela.
Criza din TVR trebuie discutată, spune Marko Bela.

Televiziunea Publică ar putea trăi din buget, dar într-un cadru foarte sever, declară la RFI liderul senatorilor UDMR, Marko Bela. În opinia lui, s-ar impune o discuţie pe tema TVR.

Situaţia gravă a Televiziunii Publice trebuie discutată în regim de urgenţă. Acesta este apelul preşedintelui TVR, Stelian Tănase, către liderii principalelor forţe politice. El declară că postul public traversează "cea mai dificilă perioadă din istoria instituţiei".

Marko Bela crede că "se impune o astfel de discuţie, fiindcă Televiziunea e îndatorată şi există o criză în ceea ce priveşte funcţionarea TVR-ului, dar eu nu cred că în actualul cadru legal putem rezolva definitiv această problemă. N-am discutat deocamdată în UDMR această problemă, dar eu m-aş gândi la schimbarea cadrului legislativ, cadrului juridic şi există o anumită contradicţie atunci când Televiziunea Publică este tratată prin lege ca o televiziune comercială, dintr-un anumit punct de vedere. Televiziunea trăieşte din taxe. Ar fi mult mai bine dacă am considera că este vorba de o instituţie bugetară şi am susţine bineînţeles într-un cadru foarte bine stabilit inclusiv şi cadru financiar, am susţine Televiziunea din bugetul de stat, având un control parlamentar în ceea ce priveşte activitatea Televiziunii".

Senatorul UDMR spune că "în acest moment, Televiziunea are o falsă independenţă sau o falsă autonomie, dacă vreţi, pe de o parte, după cum se vede foarte bine, din punct de vedere financiar acest lucru nu funcţionează, pe de altă parte şi aşa, Consiliul Director sau Consiliul de Administraţie al Televiziunii este numit de Parlament (...). Trăieşte din taxe, dar am putea să renunţăm la taxe şi să trăiască din buget, dar într-un cadru foarte sever, foarte bine stabilit".

Întrebat cum ar putea fi eliminat controlul politic asupra TVR, Marko Bela a răspuns: "Nu ştiu dacă trebuie eliminat controlul politic, dacă acel control este echilibrat şi dacă este vorba de controlul întregului spectru politic. Controlul politic e periculos atunci când numai o parte a eşichierului politic controlează o astfel de instituţie, dar dacă toate formaţiunile politice au un cuvânt de spus, atunci nu cred că ar trebui să ne temem de controlul politic".