Cameron criticat pentru "roiurile" de migranți de la Calais

migranti.jpg

Migranți la Calais
În fiecare seară sute de migranți forțează perimetrul de securitate la terminalul Eurotunel de la Calais
Sursa imaginii: 
Getty Images

Premierul britanic David Cameron a fost criticat pentru utilizarea termenului "roiuri" cu referire la migranții care încearcă să ajungă în Marea Britanie din Franța prin tunelul de sub Canalul Mânecii. Între timp, tot mai mulți dintre acești migranți, proveniți în special din Asia și Africa, iau cu asalt perimetrul înconjurat cun gard de securitate care protejează linia terminalul feroviar pentru navetele cu autovehicule. 

 

Lidera interimară a Partidului Laburist din opoziție, Harriet Harman, i-a atras atenția premierului Cameron că vorbește despre oameni, nu despre insecte, calificând acest limbaj drept "un viraj îngrijorător".

Favoritul în cursa pentru ocuparea postului de lider al Partidului Laburist, Jeremy Corbyn a fost mult mai direct, calificând limbajul folosit la adresa migranților drept "inflamator, incendiar și nedemn de un prim ministru".

Până și liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, cunoscut pentru retorica sa anti-imigrație, a declarat că el nu dorește să folosească un astfel de limbaj, dar chiar a doua zi s-a scăpat și a spus "De vreo o două ori am fost blocat pe autotradă și înconjurat de roiuri de de potențiali migranți în Marea Britanie."

Aflat într-un turneu în Asia de Sud Est, premierul Cameron a spus că Marea Britanie va expulza mai mulți migranți ilegali, ca să descurajeze "roiurile de migranți" care traveresează Mediterana ca să ajungă la Calais.

Situația devine însă tot mai critică, în fiecare noapte sute, dacă nu peste 1000 de migranți, din cei între 3000 - 5000 strânși în jurul orașului Calais, forțează perimetrul de securitate din jurul terminalului Eurotunel pentru a încerca să se urce în vehiculele de pe navete, cu precădere TIR-uri, ca să ajungă în Marea Britanie în căutarea unei vieți mai bune.

"Toată Europa știe că în Anglia e bine", spunea un migrant care și-a dat numele de Mohammed, citat de Reuters. Ca alte sute de mii de migranți el a traversat Mediterana venind din Libia într-o barcă și acum vrea să se alăture fratelui său care este deja în Anglia. 

În noaptea de marți spre miercuri un migrant, posibil provnit din Sudan, și-a pierdut viața, aparent strivit de un camion care părăsea naveta, a noua victimă de acest fel din luna iunie de când a început această criză. 

Poliția franceză a desfășurat 120 de polițiști suplimentari la Calais, dar rezultatele sunt modeste și migranții par să forțeze fără probleme în fiecare seară perimetrul de securitate, iar în Marea Britanie tot mai mulți politicieni pun la îndoială voința autorităților franceze de a lua măsuri hotărâte pentru rezolvarea situației.

Efectele se simt din plin și pe cealaltă parte a Canalului Mânecii. Consiliul comitatului Kent din sud-estul Angliei a cerut ajutorul guvernului, spunând că numărul copiilor azilanți a depășit 600 în ultimele trei luni, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare de 5,5 milioane de lire sterline (35 milioane RON). 

Nu numai Consiliul Kent, ci și poliția comitatului este complet depășită de situație. Autostrada M20 care leagă Londra de Folkestone, unde este terminalul Eurotunel, a devenit o uriașă parcare unde sunt blocate mii de TIR-uri afectate de perturbarea traficului feroviar. 

Poliția a închis trei secțiuni ale autostrăzii și a avertizat că în weekend-ul 1 - 2 august, tradițional cel mai aglomerat, riscă să apară întârzieri de 18 ore pentru cei care pleacă cu autoturismele. 

Între timp pierderile generate de blocarea TIR-urilor se cifrează la 11 milioane de lire săptămânal, potrivit Asociației Transportatorilor Rutieri.