Raluca Turcan: Lucrurile au început strâmb la TVR, dar nu Stelian Tănase e problema

raluca_turcan_lucrurile_inceput_stramb_tvr_dar_nu_stelian_tanase_problema.jpg

Situaţia din TVR este dramatică, spune Raluca Turcan.
Situaţia din TVR este dramatică, spune Raluca Turcan.

Reforma TVR a început strâmb, declară la RFI vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan. Reacţia sa vine după ce conducerea postului public de televiziune a decis să reducă timpul de lucru al angajaţilor la patru zile pe săptămână şi a salariilor cu 20%.

În opinia deputatului PNL, Raluca Turcan, "situaţia din TVR este dramatică, dar din păcate ea nu a început acum. Încerc un mare regret pentru profesioniştii din Televiziune, care în mod real nu sunt stimulaţi, nu sunt încurajaţi să-şi facă meseria şi trăiesc cu pericolul deasupra capului de a-şi pierde locul de muncă, într-un context al unor evaluări îndoielnice".

Raluca Turcan consideră că "soluţia pentru TVR nu este aceasta, să începi cu restructurarea pe o lege veche, pe o instituţie care funcţionează după nişte principii din anul 1994. Din punctul meu de vedere, lucrurile ar fi trebuit făcute cu totul şi cu totul altfel: schimbată legea, delimitate atribuţiile Consiliului de Administraţie de Comitetul Director, conducerea executivă a Televiziunii să fie asigurată pe contract de management, cu indicatori de performanţă, să fie transformată instituţia cu adevărat într-un serviciu public de care să beneficieze cetăţenii, regândită forma de finanţare, eventual printr-o taxă de solidaritate, aşa cum există în alte ţări şi abia apoi o reorganizare a angajaţilor".

Vicepreşedintele PNL crede că "în momentul de faţă lucrurile se fac strâmb, au început strâmb, se rostogolesc nişte cheltuieli, se amplifică nişte datorii şi se menţine în continuare Televiziunea la mâna guvernanţilor".

În opinia Ralucăi Turcan, "nu preşedintele-director general este problema la Televiziunea Publică, problema de fond vine din lege şi din lipsa de voinţă politică a guvernanţilor de a o transforma într-adevăr în serviciu public".

Consiliul de Administraţie al TVR a decis marţi reducerea timpului de lucru al angajaţilor instituţiei de la cinci la patru zile pe săptămână şi în consecinţă reducerea salariilor acestora cu aproximativ 20%, dar şi începerea discuţiilor cu sindicatele în vederea concedirilor colective.

Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR spune că va cere în instanţă anularea hotărârii de marţi, întrucât aceasta este ilegală, precizând că membrii CA vor plăti pentru lipsa lor de profesionalism.