"Zona de securitate" pe care Turcia şi SUA o creează în Siria, criticată de pro-kurzi

"Zona de securitate" pe care Turcia şi Statele Unite o creează în Siria este o încercare a Ankarei de a-i opri pe kurzi să-şi creeze un stat autonom. Iată ce declară liderul Partidului Democratic al Poporului (formaţiune turcă pro-kurdă), Selahattin Demirtas, citat de BBC.

Liderul Partidului Democratic al Poporului spune că operaţiunile Turciei împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic dincolo de frontieră este de fapt o "acoperire", pentru a-i putea viza pe rebelii kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Selahattin Demirtas îndeamnă Turcia şi PKK să revină la procesul de pace.

Turcia, care consideră atât PKK, cât şi Statul Islamic organizaţii teroriste, a declarat însă anterior că atacurile PKK împotriva sa au făcut imposibile eforturile de pace.

Confruntări între forţele turce şi PKK au avut loc în ultima perioadă. Turcia a fost vizată şi de atacuri comise de către militanţi care au legături cu Statul Islamic.

Turcia şi Statele Unite lucrează împreună pentru a crea o "zonă de securitate" în nordul Siriei, din care militanţii Statului Islamic să fie eliminaţi.

Zona de aproximativ 90 de kilometri lungime ar putea fi folosită pentru antrenarea forţelor moderate ale Opoziţiei. Acest lucru le-ar putea permite unor refugiaţi sirieni în Turcia să meargă în zona securizată.

Liderul Partidului Democratic al Poporului spune însă că Turcia urmăreşte de fapt altceva: "Turcia nu intenţionează să vizeze Statul Islamic prin zona sa de securitate. Guvernul turc a fost grav perturbat de încercarea kurzilor de a crea un stat autonom în Siria". El crede că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan "nu ar lăsa niciodată să se întâmple acest lucru şi va interveni cu orice preţ".

NATO a discutat marţi despre campania turcă împotriva Statului Islamic şi a kurzilor. Alianţa Nord-Atlantică şi-a exprimat în comunicatul final "solidaritatea puternică".

Membrii NATO au folosit însă întâlnirea cu uşile închise, pentru a presa Turcia să nu recurgă la o forţă excesivă şi să continue negocierile cu reprezentanţii kurzilor, potrivit unor oficiali ai Alianţei, citaţi de agenţiile de presă.