Lord de frunte, surprins cu droguri și prostituate, anchetat de poliție

sewel.jpg

Lordul Sewel
Lordul Sewel a apărut într-o postură prea puțin flatantă în tabloidul The Sun
Sursa imaginii: 
www.thesun.co.uk

Poliția Metropolitană a Londrei investighează un membru de frunte al Camerei Lorzilor, filmat cu cameră ascunsă consumând droguri în compania unei prostituate. Imagini filmate cu Baronul Sewel, care a deținut funcția de Vice-Speaker al Camerei Lorzilor – camera superioară a parlamentului britanic, au fost publicate de tabloidul The Sun.

În seara de luni polițiștii au efectuat o percheziție la apartamentul din centrul Londrei unde locuiește Lordul Sewel potrivit unui mandat obținut în temeiul legii privind abuzul de stupefiante.

Între timp, marți dimineața el a demisionat din Camera Lorzilor, după ce a demisionase deja din funcția de Vice-Speaker și președinte al comitetului pentru imunitate și comportament.

Baroneasa D’Souza, care în calitate de Lord Speaker prezidează lucrările camerei superioare, a cerut de urgență Poliției Metropolitane să investigheze acuzațiile apărute în presă.

Dezvăluirile cu privire la comportamentul Lordului Sewel sunt șocante cât și inacceptabile. Lordul Sewel a demisionat în această dimineață din funcția de președinte al comitetelor. Camera Lorzilor va continua să respecte standardele vieții publice și nu va tolera o îndepărtare de la aceste standarde.” se spune într-o declarație a liderei Camerei Lorzilor.

În funcția din care a demisionat, Sewel primea un salariu de peste 84000 de lire sterline anual (530000 RON), iar în perioada 2001 – 2010 a decontat cheltuieli de peste 400000 de lire.

În plus, el plătește o chirie “protejată” de numai 1000 de lire pe lună pentru un apartament a cărui închiriere costă în mod normal 2800 de lire.

În acest apartament a apărut în imagini Lordul Sewell cu prostituate închiriate cu 200 de lire, trăgând pe nas printr-o bancnotă de cinci lire făcută sul o substanță care era aparent cocaină de pe sânii unei astfel de prostituate.

Camera Lorzilor criticată

Sewel, în vârstă de 69 de ani, a fost neafiliat vreun partid în Camera Lorzilor, unde a fost numit în 1997 de Regină la propunerea premierului de la acea dată, liderul Laburist Tony Blair, ca răsplată pentru rolul său în promovarea reformei de descentralizare prin care Scoția a primit propriul ei parlament.

În Camera Camerei Lorzilor regulile nu sunt nici pe departe la fel de draconice ca cele ale Camerei Comunelor și aici, deși există un cod de conduită, nu există reguli de sancționare a lorzilor care dezonorează camera din care fac parte.

Cazul Sewel riscă să aducă din nou în atenție statutul Camerei Lorzilor, a cărei reformă a fost mereu amânată.

La ora actuală sunt circa 760 de lorzi, marea majoritate numiți pe viață și un număr redus de lorzi ereditari, o rămășiță din trecut.

Deși a fost propus un proiect prin care o parte a lorzilor să fie aleși prin vot direct, nu a fost găsit consensul politic necesar adoptării sale de Camera Comunelor.  

Un articol publicat de tabloidul de stânga Daily Mirror cere deja desființarea Camerei Lorzilor. 

 
Relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ