Neînțelegeri politice la Chișinău – nouă propunere pentru postul de premier

valeriu-strelet_1.jpg

Valeriu Streleț este noua propunere de premier al Republicii Moldova
Valeriu Streleț este noua propunere de premier al Republicii Moldova

Politicienii din Republica Moldova nu reușesc să cadă de acord în chestiunea numirii unui prim ministru. Partidul Liberal-Democrat l-a propus pe Valeriu Streleţ pentru funcţia de prim-ministru. Renunţarea la candidatura Maiei Sandu a venit după disensiuni cu Partidul Democrat şi Partidul Liberal.

Candidatura Maiei Sandu nu a fost acceptată de PDM şi de PLM, astfel că PLDM l-a propus pentru funcţia de premier pe deputatul Valeriu Streleţ.

Maia Sandu, nominalizată acum câteva zile de Partidul Liberal-Democrat pentru funcţia de prim ministru al Republicii Moldova, propusese o serie de măsuri pentru combaterea crizei economico-financiare şi ceruse un ”partener de încredere” la conducerea Băncii centrale.

Potrivit presei de la Chişinău, Maia Sandu ar fi condiţionat preluarea funcţiei de prim-ministru de înlocuirea conducerii Băncii Naţionale şi a Procuraturii Generale a Republicii Moldova. Mai precis, Maia Sandu ar fi cerut înlocuirea guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi a procurorului general, Corneliu Gurin.

Săptămâna trecută, Partidul Democrat o invitase pe Maia Sandu la sediul partidului, însă aceasta nu a mers, lucru care semnala disensiuni în cadrul coaliţiei de guvernământ.

Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal din Republica Moldova au semnat săptămâna trecută un acord pentru formarea unei noi coaliţii - Alianţa pentru Integrare Europeană 3.

Actualul guvern moldovean, susţinut în Parlament de comunişti, este condus, interimar, de Natalia Gherman, după ce premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia pe 12 iunie, pe fondul unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii.