Analist moldovean: Referendumul din toamnă pentru modificarea Constituţiei, o chestiune riscantă

Liderul PD, Marian Lupu, cel al PLDM, Vlad Filat şi şeful PL, Mihai Ghimpu

Negocierile privind constituirea viitoarei coaliţii de guvernare de la Chişinău sunt aproape de final, dau asigurări liderii partidelor pro-europene. Ei au avut şi vineri o întâlnire pentru a pune la punct ultimele detalii, înainte de a fi semnat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană.

Una dintre probleme abordate în ultimele zile de liderii PLDM, PD şi PL a fost alegerea şefului statului. Pentru a evita o nouă criză politică în primăvara viitoare, politicienii moldoveni îşi propun să organizeze în câteva luni un referendum privind modificarea articolului 78 din Constituţie, astfel încât şeful statului să fie ales în Parlament cu mai puţine voturi, mai exact cu 57 sau 51 şi nu 61 de voturi, cum prevede legislaţia în prezent. Cele trei partide pro-europene dispun de 55 de mandate în Legislativ.

"Referendumul este o chestiune riscantă. Se cere un efort politic destul de consistent ca să scoată lumea la referendum. În jur de 1,5 milioane de cetățeni vor fi așteptați la urne. Liderul Partidului Liberal va pretinde probabil funcția de președinte al R.Moldova. Există riscul ca oamenii să nu participe, pentru ca acest plebiscit să nu se transforme în alegerea lui Mihai Ghimpu în funcția de președinte al R.Moldova, pentru că atunci eșecul este asigurat. Popularitatea lui nu este atât de mare, o vedem și din sondaje. Am putea să ne așteptăm acum și la unele cedări din partea lui Ghimpu, de exemplu să nu mai vrea procuror european sau Ministerul Transporturilor", spune într-un interviu la RFI comentatorul politic de la Chişinău, Nicolae Negru.

 

Poziţia PCRM

 

Partidul Comuniștilor s-a arătat deschis şi şi-ar dori modificări în Constituție, în timp ce socialiștii lui Igor Dodon au criticat inițiativa liderilor partidelor pro-europene de a desfășura referendumul, ei optând pentru alegerea președintelui țării în mod direct de către cetățeni. "Problema alegerii șefului statului ar trebui mai bine să fie soluționată în Parlament, să se inițieze o discuție în acest sens. Ar putea să-l atragă și pe liderul PCRM, Vladimir Voronin, care de altfel a manifestat anterior deschidere pentru modificarea Constituției, pentru depășirea acestui impas", consideră Nicolae Negru.

Joi, după runda de negocieri, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care pledează pentru desfășurarea plebiscitului a declarat că "trebuie să avem un mecanism care permite ca democrația să funcționeze perfect. Republică parlamentară înseamnă că cea mai puternică funcție este cea de prim-ministru. Premierul se votează împreună cu Guvernul cu 50+1 voturi în Parlament, având mult mai multe atribuții decât președintele, iar șeful statului, care împarte doar ordine și medalii, se învestește cu 61 de voturi, în mod secret. Nu este corect!", a afirmat Ghimpu.

Amintim că pe 5 septembrie 2010 a avut loc un referendum pentru modificarea articolului 78 din Constituție privind alegerea șefului statului, care însă a eșuat, pentru că la urnele de vot s-au prezentat mai puțin de 33,3% dintre alegători, rata de participare necesară pentru ca plebiscitul să fie validat.

Potrivit legislației în vigoare, referendumul privind schimbarea procedurii de alegere a șefului statului poate fi organizat cel târziu cu șase luni înainte de expirarea mandatului actualului președinte. Nicolae Timofti a fost învestit în funcție pe 23 martie 2012. Prin urmare, în martie 2016 expiră mandatul său.

În prezent, șeful statului este ales cu 61 de voturi, din totalul de 101. Dacă un candidat nu întrunește numărul necesar de voturi, este desfășurat al doilea tur de scrutin. În cazul în care eșuează și a doua tentativă, Parlamentul este dizolvat și sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.