Premierul elen nu crede în acordul pe care l-a semnat pentru a evita dezastrul țării

tsipras.jpg

Premierul elen Alexis Tsipras

O zi (din nou) dificilă pentru guvernul de la Atena: votarea pachetului de măsuri convenit, luni, cu liderii zonei euro în condițiile creșterii numărului dizidenților în rândul principalului partid al coaliției guvernamentale și de protestele sindicatelor. Marți seară, premierul Alexis Tsipras a acordat un interviu televiziunii publice în care a încercat să explice ceea ce pentru mulți pare de neînțeles. Oficialul elen a precizat că acordul cu creditorii pentru un al treilea plan de asistență financiară este un text în care "nu crede", dar "l-a semnat pentru a evita dezastrul țării".

Este o schimbare radicală a poziției guvernului grec după referendumul din 5 iulie.

Alexis Tsipras a ținut să sublinieze că își asumă întreaga responsabilitate pentru greșelile făcute în perioada negocierilor, pentru acceptarea unui text în care a spus ca nu crede, dar pe care este obligat să-l implementeze. După "o noapte foarte rea pentru Europa", marcată de "presiune asupra unui popor care se exprimase printr-un referendum", Greciei i-a fost impus un acord care nu a luat în considerare decât în mică măsură poziția guvernanților săi, deși sunt câteva aspecte importante prezentate de partea elenă de care s-a ținut totuși seama. Important este, a precizat Alexis Tsipras, că s-a reușit evitarea ieșirii din euro. Aceasta, a spus oficialul grec, este baza de la care trebuie pornită orice discuție în legătură cu ceea ce a urmat după referendumul din 5 iulie.

 

Câteva dintre măsurile acordului

Premierul grec a subliniat că NU vor exista noi reduceri de salarii și pensii. Ceea ce trebuie înțeles, a subiniat Alexis Tsipras, este că sistemul de pensii avea (cu sau fără acord) nevoie de reformă. În plus, cu o cifră oficială a ratei medii a șomajului de 27 %, în mod evident, deficitul fondurilor de pensii crește constant. Singura soluție este legată de relansarea economică a țării și crearea de locuri de muncă. In acest punct, spune premierul grec, a existat diferența între ceea ce a propus și austeritatea oarbă impusă de instituții, care (s-a demonstrat) nu a avut rezultatul scontat. 

Printre noile măsuri, în primul rând cele de natură fiscală: stabilirea în creștere a cotelor de TVA pentru anumite bunuri și servicii, revizuirea impozitului pe venit și a procentului de plată în avans, rata de impozitare pe profit se majorează de la 26% la 29%.

 

Măsurile trebuie votate astăzi

Premierul s-a aratat sigur că măsurile vor fi votate, chiar și de o parte dintre membri SYRIZA care s-au exprimat impotrivă, spunând că dezamăgirea poate fi înțeleasă, dar la randul lor vor înțelege și își vor asuma răspunderea. Pe de altă parte, opozitia (Noua Democrație, POTAMI și PASOK) a semnat, imediat după referendumul din 5 iulie, alături de formațiunile coaliției guvernamentale (SYRIZA i Grecii Independenți) o declarație comună că vor sprijini demersurile pentru ajungerea la un acord. Prin urmare, theoretic, pachetul de masuri are sprijinul necesar pentru a fi votat în Parlament.

 

Precizări în legătură cu situația băncilor

Alexis Tsipras a declarat că băncile, închise din 29 iunie, vor rămâne închise pe o perioadă pe care nu o poate determina. "Deschiderea băncilor depinde de aprobarea acordului, care are nevoie de aproximativ o lună", apreciaza premierul grec. Oficialul elen  a precizat că măsura este necesară pentru că "atunci când se produce un șoc, există întotdeauna posibilitatea ca deponenții să-și retragă toți banii". Alexis Tsipras a adăugat că. prin ajutorul de urgență acordat băncilor grecești, va fi posibil ca oamenii să poată retrage, totuși, mai mulți bani (in prezent, plafonul este 60 de euro/zi).

 

Mesajul transmis de premierul grec

Alexis Tsipras a declarat că valorile ideologice au fost învinse de interese strict financiare. Dar, "Europa nu mai este aceeași după aceste cinci luni". S-a înțeles că "numai împreună se pot găsi soluții, alternative. Impunerea de pe poziții de forță are costuri și prezinta pericole". Cât despre Grecia, șeful executivului de la Atena a subliniat că s-a ieșit dintr-o "fundătură", "drumul este dificil, dar are sens".

 

 
Monica Chihaia, corespondent RFI la Atena