14 Iulie-Ziua Franței sub semnul solidarității și al mediului

Franța a sărbătorit, marți, 14 iulie, ziua națională. Câteva mii de persoane au fost invitate la Ambasada Franței de la București la recepția la care a participat și premierul Victor Ponta. Președintele Iohannis, plecat în vizită oficială în Spania, nu a putut fi prezent la eveniment. În discursul său, ambasadorul Franței, Francois Saint Paul a amintit că orice țară are nevoie de un stat de drept și a punctat că statul de drept nu înseamnă clasa politică.

Ambasada Franței a organizat această zi în mai multe etape. Una dintre ele a fost recepția cu mediul de afaceri, politicienii și diplomații. Ambasadorul Francois Saint Paul a sublinitat importanța prezenței companiilor franceze în România care, potrivit acestuia, contribuie la 10-15% din PIB. Ambasadorul a vorbit de avantajul pe care îl are România ai cărei cetățeni vorbesc mai multe limbi străine și a insistat pe faptul că România trebuie să-și păstreze diversitatea. Francois Saint Paul a mulțumit românilor pentru susținerea acordată Franței în legătură cu atacurile teroriste de pe teritoriul său.

“Desigur, suntem confruntaţi cu alte pericole. Pe de o parte, există pericole apropiate pe care le cunoasteţi cu toţii foarte bine. Dar există şi pericole mai îndepărtate, invizibile dar totuşi prezente în societatea noastră, care creează intoleranţă. Într-adevăr, uzul armelor este în primul rând cauzat de idei şi mai ales de absenţa acestora. Aş dori prin această ocazie să mulţumesc României pentru solidaritatea de care a dat dovadă în timpul evenimentelor tragice de la Charlie Hebdo care au îndoliat ţara noastră în Ianuarie.”

Francois Saint Paul a vorbit de asemenea de criza din Grecia și de importanța faptului că s-a ajuns la un acord.

„Ceea ce s-a întâmplat în privinţa Greciei şi a acordului la care au ajuns membrii zonei euro nu marchează sfârşitul dificultăţilor privind Uniunea Europeană. Acest rezultat încurajator reprezintă un exemplu pentru viitor. Trebuie să refuzăm retragerea şi fatalitatea. Cine poate nega faptul că moneda euro este şi un proiect politic? Ce era de făcut? Citind presa franceză, am remarcat convergenţa unor idei şi opinii extreme care susţineau că nu trebuie întreprinsă nici o acţiune în privinţa acestui obstacol. Aş dori să le mulţumesc pentru faptul că ne-au amintit rostul istoriei şi ne-au convins că trebuie să acţionăm.”

Ambasadorul francez și-a încheiat discursul punctând faptul că orice țară are nevoie de un stat de drept și că justiția nu este singurul organism care trebuie să funcționeze.

„A doua idee privind viitorul nostru: libertatea adevărată nu poate exista fără prezenţa Statului de Drept. Aş dori să precizez că justiţia nu este singurul element care permite construcţia unui Stat de Drept puternic. Într-adevăr, consider că desăvârşirea Statului de Drept nu poate fi realizată decât în momentul în care toate instituţiile participă la acest efort. Populaţia trebuie de asemenea să întreprindă acest efort prin valorizarea competenţei, dând astfel cadrelor administrative elanul necesar pentru a se dezvolta. În viziunea republicană, Statul nu se confundă cu clasa politică.”

Premierul Victor Ponta, i-a dat replica ambasadorului cu o aluzie la adresa justiției.

„Am apreciat de asemenea ce aţi spus despre Statul de Drept. Sunt convins că trebuie să colaborăm în această privinţă chiar dacă România este în întârziere faţă de Franţa pe acest plan. Într-adevăr, ne trezim în fiecare dimineaţă cu ghilotina în faţă dar este şi asta o primă etapă. Sunt sigur că România va reuşi să atingă un nivel european atât din punct de vedere economic, social cât şi instituţional.”

Premierul Ponta a subliniat la rândul său faptul că ajungerea la un acord cu Grecia înseamnă întărirea declarației că Europa vrea să funcționeze cu toți cei 28 de membri.

„Din păcate, anul 2015 nu a avut un început favorabil. Mai întâi tragedia inacceptabilă a atacului terorist de la Charlie Hebdo urmată de criza refugiaţilor din regiunea mediteraneană dar şi războiul fără sfârşit din Siria şi Ucraina. Dar am avut parte în acest an şi de veşti pozitive. Consider că acordul între membrii Zonei Euro şi Grecia reprezintă un lucru excelent atât pentru membrii Uniunii Europene cât şi pentru întreaga comunitate internaţională. Cred de asemenea că a fost oportunitatea liderilor europeni de a dovedi importanţa acordată fiecărui membru al Uniunii, inclusiv România sau Bulgaria. Cu toţii facem parte din Uniunea Europeană, iar această nu poate exista decât datorită participării celor 28 de State.”

După discursuri invițații au petrecut. Ploaia a dat bătăi de cap organizatorilor și oaspeților deopotrivă. Anul acesta, recepția de la Ambasada Franței a fost organizată sub semnul conferinței despre mediu Paris Climat 2015 care va avea loc la sfârșitul anului. Nu s-au trimis invitații pe hârtie, vesela a fost biodegradabila și o mare parte din alimente au venit din agricultura durabilă.

786

Facebook comments