Marea Britanie: Salariul de subzistență înlocuiește salariul minim

George Osborne

Ministrul de finanțe britanic (cancelarul), George Osborne, a anunțat introducerea salariului de subzistență, pe care angajatorii vor fi obligați să-l plătească de acum încolo lucrătorilor în locul salriului minim. Măsura este luată concomitent cu reducerea beneficiilor sociale, în cadrul primului buget de după alegerile din luna mai în urma cărora Partidul Conservator a obținu majoritatea absolută în parlament.

Cancelarul Osborne l-a numit “un buget pentru cei ce lucrează”, iar salariul de subzistență – definit ca un salariu ce reprezintă costul minim al vieții în Regatul Unit – va avea nivelul inițial de £7,20 (46 RON)/oră și va ajunge la £9 (57 RON)/oră în 2020.

Salariul de subzistență îl înlocuiește pe cel minim legal care a ajuns în 2015 la £6.50/oră, dar în timp ce salariul minim la acest nivel era obligatoriu pentru persoanele de peste 21 de ani, salariul de subzistență va trebui plătit persoanelor de peste 25 de ani, pentru cei mai tineri rămânând legal salariul minim.

Calculele arată că circa 2,7 milioane de persoane vor beneficia de această măsură, iar alte 3,25 milioane ar putea beneficia de majorări de salarii ca efect indirect.

Măsura riscă însă să aibă și efecte negative, mai ales pentru firmele mici și cele din agricultură care vor fi afectate de majorarea costurilor salariale, dar cancelarul a anunțat măsuri de sprijin, cum ar fi reducerea impozitului pe profit cu 2%, la 18%.

Marea Britanie este rămasă în urma altor state dezvoltate în privința lucrătorilor cu salarii joase, care reprezintă aici unul din cinci, față de unul din șase media pe cele 33 de state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Reduceri de beneficii

Introducerea salariului de subzistență este acompaniată de reduceri de beneficii sociale, cum ar fi înghețarea lor pe următorii patru ani, cu excepția alocației de maternitate și a celei de dizabilitate, precum și reducerea plafonului de beneficii plătibile anual unei familii de la £26000 la £23000 (£20000 în afara Londrei).

De asemenea, nu se va mai plăti ajutor locativ pentru persoanele sub 21 de ani, iar ajutoarele financiare acordate studenților vor fi de acum încolo numai sub formă de credite.

Prin aceste măsuri, cancelarul intenționează să facă mai atractivă munca pentru cei aflați pe beneficii și speră ca astfel să fie create peste 1,1 miloane locuri de muncă.

Osborne a promis reducerea cu 12 miliarde de lire anual a sumei plătite ca beneficii sociale, dar a etalat aceste reduceri pe patru ani, față de doi ani cât anunțase inițial.

De asemenea, eliminarea deficitului bugetar, actualmente de 75 de miliarde de lire (circa 4% din Produsul Intern Brut - PIB) a fost amânată și ea cu doi ani, adică până în 2019/2020.

Cheltuielile ministerelor vor fi și ele reduse, dar cifrele vor fi anunțate la toamnă. Osborne a promis însă să păstreze cheltuielile de apărare la un minimum de 2% din PIB recomandat de NATO.

Acesta este al doilea buget pe acest an, dar primul al unui guvern monocolor Conservator în 19 ani.

Până în luna mai Partidul Conservator a guvernat în coaliție cu Partidul Liberal Democrat, dar în alegerile din 6 mai anul acesta, partidul condus de premierul David Cameron a obținut o victorie surpriză și acum guvernează de unul singur.

Cameron a anunțat că nu va mai candida pentru un al treilea mandat în 2020, iar Osborne, un vechi prieten al său și colaboratorul său cel mai apropiat, este văzut ca favorit la succesiunea sa în fruntea Partidului Conservator.

Acest buget este poate un prim pas pe calea prezentării lui Osborne ca potențial prim ministru. 

 
Relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ