Rusia ameninţă cu « contramăsuri » la noua strategie de apărare a Statelor Unite

vladimir_putin-6.jpg

Image source: 
en.wikipedia.com

Rusia și-a convocat pentru vineri, la Kremlin, Consiliul de Securitate, reuniunea acestui organism având loc după ce Statele Unite și-au prezentat noua strategie militară în care Federația Rusă este calificată drept stat revizionist. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, în cadrul reuniunii Consiliului rus de Securitate, ce va avea loc în prezența președintelui Vladimir Putin, vor fi discutate « măsurile suplimentare necesare contracarării amenințărilor la securitatea națională a țării, în condițiile sancțiunilor occidentale », scrie newsru.com, preluat de Agerpres.

Se așteaptă însă ca, în cadrul ședinței, să fie luate în discuție și « contramăsurile » la noua strategie militară a Statelor Unite, prezentată miercuri de Pentagon. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat deja că formulările din documentul american referitoare la Rusia demonstrează « o atitudine conflictuală, lipsită de orice obiectivitate, și pe termen lung ». Pentagonul a prezentat miercuri noua strategie militară națională în care Rusia, alături de China, Iran și Coreea de Nord, este menționată ca stat revizionist, subliniindu-se în același timp că Moscova a demonstrat în mod repetat că nu respectă suveranitatea vecinilor săi și că este dispusă să folosească forța pentru a-și atinge obiectivele.

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite sunt deja la cel mai jos nivel, de la sfârșitul Războiului Rece, din cauza conflictului din estul separatist al Ucrainei. Statele Unite și Uniunea Europeană au instituit o serie de sancțiuni, inclusiv economice și financiare, împotriva Moscovei, acuzată de Kiev și de Occident de agresiune în Ucraina prin trimiterea de trupe și echipamente militare în sprijinul separatiștilor proruși din estul teritoriului ucrainean, acuzații pe care Rusia le respinge categoric.

Rusia, stat revizionist pentru Pentagon

Acum, în strategia prezentată de Pentagon, se spune că armata Statelor Unite trebuie să se reorganizeze pentru a face faţă "probabilităţii reduse, dar în creştere" a unui conflict cu Rusia sau China, care ar avea "consecinţe imense". "Conflictele din lume au luat amploare, iar unele dintre avantajele comparative ale Statelor Unite au început să se erodeze în ultimii ani", a subliniat generalul Martin Dempsey, principalul consilier pentru Apărare al preşedintelui Barack Obama şi şef al Statului Major Interarme. "Există o probabilitate foarte mare să ne confruntăm cu conflicte de lungă durată, mai dificil de menţinut sub control. (...) În contextul acestor factori impredictibili, am putea fi nevoiţi să ne adaptăm poziţia la nivel global", atrage atenţia generalul Martin Dempsey, menţionând "acţiunile agresive" ale Rusiei, Chinei, Iranului şi Coreei de Nord. "Există o probabilitate mică, dar aflată în creştere, ca Statele Unite să fie implicate într-un conflict cu o mare putere, consecinţele fiind imense", avertizează şeful Statului Major Interarme al Statelor Unite, referindu-se la Rusia şi China. "Rusia a demonstrat în mod repetat că nu respectă suveranitatea vecinilor şi că este dispusă spre folosirea forţei pentru a-şi atinge obiectivele. Activităţile militare ruse subminează securitatea regională atât în mod direct, cât şi prin forţe subordonate", a explicat Dempsey, referindu-se la ingerinţele Moscovei în estul Ucrainei.

Rusia reacţionează violent

Rusia a denunţat imediat Strategia militară a SUA, catalogând-o drept "agresivă" şi "provocatoare". Acum, Putin a convocat Consiliul de Securitate. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, în cadrul reuniunii Consiliului rus de Securitate, ce va avea loc în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, vor fi discutate „măsurile suplimentare necesare contracarării ameninţărilor la securitatea naţională a ţării, în condiţiile sancţiunilor occidentale“, scrie presa rusă. "Noua strategie militară a Statelor Unite este agresivă şi provocatoare", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "În mod clar, această strategie nu va ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, pentru că demonstrează lipsă de obiectivitate faţă de Rusia", a adăugat Peskov. "Suntem nemulţumiţi de acest document", a subliniat reprezentantul Kremlinului.