Președintele Iohannis respinge cererile lui Călin Popescu Tăriceanu

iohannis_lui_tariceanu.jpg

Klaus Iohannis afirmă că președintele Senatului face un joc politic

Președintele Klaus Iohannis refuză să dea curs cererilor senatorului Călin Popescu Tăriceanu de demitere a preşedintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție şi procurorului-şef al DNA.

Într-o scrisoare trimisă președintelui Senatului, Klaus Iohannis anunță și că nu se va alătura în nici un caz demersului parlamentar de modificare a legislației penale.

”Președintele României nu dispune de asemenea competențe constituționale sau legale”, scrie Klaus Iohannis, răspunzând în acest fel cererii lui Popescu Tăriceanu și altor 4 senatori de a le înlătura pe Livia Stanciu și Laura Codruța Kovesi din funcțiile de conducere.

În plus, mai aduce argumente președintele Iohannis, legea privind statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede instituția demiterii, ci pe cea a revocării, drept cale juridică de încetare a unei funcții de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Iar măsura revocării nu poate fi luată de către președintele României, atrage atenția Klaus Iohannis, care amintește că numai Consiliul Superior al Magistraturii poate avea un cuvânt de spus în această chestiune.

Preşedintele a răspuns în aceeași scrisoare şi cererii celor cinci senatori de a se alătura demersului Parlamentului de modificare a Codului de procedură penală, fiind de asemenea vorba de un refuz. ”Îmi mențin poziția exprimată public, prin care mi-am manifestat opoziția față de o eventuală modificare a acestor reglementări”, apreciază Klaus Iohannis, care dă de înțeles că ar fi vorba doar de acțiuni politice din partea lui Călin Popescu Tăriceanu.

”Refuzul meu de a mă ralia unui demers parlamentar de modificare a legislației penale rămâne ferm, cu atât mai mult cu cât toate aceste modificări legislative par a urmări diminuarea capacității autorității judecătorești de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare corupție”, transmite şeful statului.

Răspunsul președintelui Iohannis vine după ce șeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut marți într-o scrisoare deschisă să le înlăture ”prin demitere ori demisie” pe șefa DNA și șefa Înaltei Curți, pe care le acuză de neprofesionalism. Tăriceanu susține că Laura Codruța Kovesi a arestat pe nedrept o persoană în urma unui denunț al Liviei stanciu. Ulterior, persoana în cauză a fost găsită nevinovată de instanțele de judecată.