Pact franco-german pentru “mai multă Europă“

merkel_hollande.jpeg

Pact franco-german pentru “mai multă Europă“
Pact franco-german pentru “mai multă Europă“

Franța și Germania au încheiat un pact pentru o integrare mai profundă în cadrul Eurozonei și, pe plan extins, în cadrul Uniunii Europene. Se va întâmpla fără modificarea tratatelor europene existente în acest moment. Planul va bloca intențiile Marii Britanii, care își propusese să ceară reforme în cadrul blocului comunitar, în așa fel încât o parte din atribuțiile Bruxelles-ului să fie repatriate către statele membre. E vorba și de felul în care sunt acordate alocațiile sociale, și de imigrație, dar și de reglementările financiare care ar putea viza City-ul londonez. Planul franco-german va fi dezbătut la summitul european din luna iunie.

În esență, e vorba de un pact pentru mai multă integrare în Eurozonă fără a redeschide tratatele, așa cum reiese din documentul obținut de Le Monde, document ce va fi discutat la summitul de la sfârșitul lui iunie. Prin această decizie, dacă ea va fi aprobată, Angela Merkel și Francois Hollande resping în avans concesiile pe care urma să le ceară premierul britanic pentru a organiza referendumul din țara sa. Prima și cea mai importantă ar fi fost modificarea tratatelor europene. Guvernul britanic acceptase inițial ideea de integrare mai aprofundată, dar spera că rescrierea tratatelor europene va lăsa loc de negociere pentru Londra să formuleze alte cereri privind alocațiile sociale și imigrația.

Or, planul prevede exact contrariul – adâncirea, prin pași mici, a integrării pe continentul european. Nici vorbă de modificarea tratelor, cel puțin nu în viitorul previzibil. Oricum, statele membre și oficialii de la Bruxelles și-au exprimat de mai multe ori refuzul categoric când vine vorba de modificarea tratatelor și în special a Tratatului de la Lisabona, cel mai important document dintre toate. Pentru schimbarea acestor tratate, e nevoie ca fiecare stat din Europa să ratifice noile tratate, ceea ce ar da idei și altor state să renegocieze anumite aspecte în numele interesului național.

Însă ce propune exact tandemul franco-britanic?

Franța și Germania propun ca zona euro să se doteze cu un program în jurul a patru axe: politica economică, apoi convergența economică, fiscală și socială, stabilitatea financiară și investițiile –  a treia și, în fine, guvernanța Uniunii monetare. Președintele Comisiei Europene, Jean – Claude Juncker deja lucrează la pregătirea unui raport asupra aprofundării Uniunii monetare.

După ce s-a întâmplat cu moneda euro în anii de criză, Merkel și Hollande cad acum de acord că sunt necesare etape suplimentare pentru aprofundarea integrării.

David Cameron cerea exact opusul, mai exact repatrierea unor competențe către state. De pildă, limitarea libertății de circulație ori protejarea City-ului londonez de reglementările Bruxelles-ului. Documentul a fost interpretat de presa britanică drept o umilire a lui David Cameron. Asta pentru că vestea despre document a apărut exact când David Cameron a demarat negocierea în vederea referendumului din 2017. 

Etapele de care vorbesc cei doi lideri vor fi propuse și dezbătute până anul viitor. Se vor discuta cadrul politic și instituțional pentru aceste etape, precum și bazele juridice pe termen lung, mai indică documentul. Liniile mari au fost stabilite deja la summitul de săptămâna trecută din Letonia și trimise lui Jean – Claude Juncker în weekend.

Propunerile ar putea însemna însă și crearea de facto a Europei cu două viteze cum a fost ea numită. Respectiv cu statele din zona euro care respectă anumite reguli mai stricte și cele din afara zonei euro, care vor juca un rol tot mai periferic.