Cameron către Juncker: britanicii sunt nemulțumiți cu status-quo-ul în UE

juncker_cameron.jpg

Juncker Cameron
Întâlnirea lui David Cameron cu Jean Claude Juncker este prima dintr-un lung șir de discuții cu liderii europeni
Image source: 
Getty Images

Premierul  David Cameron i-a spus președintelui Comisiei Europene că britanicii nu sunt mulțumiți cu status-quo-ul în Europa, în cadrul unei întâlniri ce a inițiat șirul de discuții cu liderii europeni în vederea renegocierii statutului Regatului Unit în UE.

Liderul britanic a promis în campania electorală convocarea unui referendum privind apartenența Marii Britanii la UE până la sfârșitul anului 2017 și în urma victoriei Partidului Conservator al cărui lider este în alegerile parlamentare din 7 mai cu o majoritate absolută, acest plebiscit a devenit o certitudine.

În cadrul unei întâlniri de trei ore la reședința prim ministerială de la Chequers, situată la 66 de kilometri nord vestde Londra, premierul Cameron i-a spus șeful executivului UE că în opinia sa Uniunea  trebuie să se schimbe pentru a răspunde mai bine doleanțelor cetățenilor britanici.

La rândul său, președintele Juncker a repetat că dorește să găsească o soluție care să fie echitabilă pentru Regatul Unit și că va căuta să ofere ajutor în acest sens.

Întâlnirea Cameron – Juncker a dat startul unei săptămâni pline pentru premierul britanic, care miercuri va asista în parlamentul de la Londra la “Discursul Tronului”, în care Regina Elisabeta a II-a va prezenta programul de guvernare al noului cabinet monocolor Conservator, unde va figura și proiectul legii referendumului privind apartenența la UE.

Imediat după aceea, premierul Cameron va pleca într-un turneu european, oprindu-se mai întâi în Danemarca pentru convorbiri cu omoloaga sa Helle Thorning-Schmidt (care este între altele soția proaspăt alesului deputat Laburist, Stephen Kinnock, fiul fostului lider al Partidului Laburist, Neil Kinnock).

Joi liderul britanic se va întâlni cu președintele Franței, Francois Hollande, iar vineri cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, cei mai influenți doi lideri din UE, în cele două zile premierul Cameron găsind timp să poarte convorniri și cu premierul Olandei, Mark Rutte, și cu șefa guvernului Poloniei, Ewa Kopacz.

Liderul britanic va purta convorbiri cu toți cei 27 de lideri ai celorlalte state membre ale UE, iar relația Regatului Unit cu Uniunea va fi abordată și la summitul de luna viitoare de la Bruxelles.

Premierul Cameron dorește schimbări în legislația UE pentru limitarea accesului la beneficii sociale pentru migranții din Uniune și exceptarea Marii Britanii de la procesul de integrare unională tot mai profundă.

Dar solicitarea care provoacă o respingere netă din partea majorității celorlalte state, în frunte cu Germania, este limitarea accesului pe piața muncii a cetățenilor din statele mai sărace ale UE, o astfel de măsură contravenind libertății de mișcare a persoanelor în cadrul Uniunii, una dintre cele patru libertăți fundamentale pe care se bazează piața unică europeană.

Între timp, înaintea întâlnirii cu președintele Juncker, premierul Cameron a anunțat că la referendumul privind apartenența la UE nu vor avea drept de vot cetățenii statelor Uniunii rezidenți în Marea Britanie, cu excepția celor din Malta și Cipru, foste teritorii aparținând Imperiului Britanic.

În ultimele zile a apărut ideea avansării referendumului, chiar în mai 2016, pentru evitarea stării de incertitudine care ar putea afecta economia.

Euroscepticii, care constituie o parte importantă a parlamentarilor Conservatori, sunt însă suspicioși cu privire la o astfel de măsură, unii dintre ei bănuindu-l pe premierul Cameron că de fapt dorește rămânerea Marii Britanii în UE și că va încerca să grăbească referendumul după niște concesii minore din partea UE.