Undă verde de la Preşedinţie: DIICOT are un nou şef

horodniceanu.jpg

Daniel Horodniceanu este noul şef al DIICOT
Daniel Horodniceanu, fostul şef al DIICOT

DIICOT are, începând de marţi, un nou şef. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Daniel Horodniceanu în funcţia procuror-şef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Informaţia este oferită de surse din Administraţia Prezidenţială.

Daniel-Constantin Horodniceanu fusese propus pentru această funcție, pe 9 aprilie, de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Horodniceanu primise, pe 4 mai, avizul favorabil de la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DIICOT. El primise atunci cinci voturi "pentru" şi două "împotrivă".

Ulterior, situaţia a părut că se complică, după ce șeful statului a solicitat CSM, spre consultare, stenograma ședinței în care Daniel-Constantin Horodniceanu a fost intervievat și documentele avute în vedere la adoptarea hotărârii prin care a fost avizată această propunere.

Pe 13 mai, șeful statului a anunțat că a primit documentele cerute CSM și că este mulțumit de acestea, arătând că va lua o decizie cu privire la Horodniceanu săptămâna aceasta.

Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul-șef al DIICOT este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Funcţia de procuror-şef al DIICOT a rămas vacantă după demisia Alinei Bica, cercetată în prezent pentru fapte de corupţie.