Hurezeanu și Maior, aviz favorabil pentru posturile de ambasador

maior.jpg

George Maior, propus ca ambasador în SUA, a primit avizul cu 18 voturi "pentru".
George Maior, propus ca ambasador în SUA, a primit avizul cu 18 voturi "pentru".

Doi dintre cei opt ambasadori care sunt audiați astăzi de Comisiile reunite de specialitate din Parlament, doi au primit deja avizul favorabil. E vorba de fostul șef al SRI, George Maior, propus ca ambasador în SUA, și de Emil Hurezeanu, propus ca ambasador în Germania. Mai sunt încă 6 diplomați de audiat, după ce săptămâna trecută au fost audiați primii șase propuși de președintele Klaus Iohannis pentru reprezentarea diplomatică a României în străinătate.

 

Atât George Maior, cât și Emil Hurezeanu au primit din start laude din partea senatorilor și deputaților și, evident, un vot favorabil din partea comisiilor de afaceri externe reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Emil Hurezeanu, propus pentru Germania, a primit 19 voturi pentru și unul împotrivă. La audieri, Hurezeanu a afirmat că rolul comunităţii româneşti din Germania ar putea fi "mult îmbunătăţit" și că nu se poate vorbi de o invazie a românilor în această ţară pentru că procentul de oameni angajaţi şi cu studii este unul important. Totodată, jurnalistul a afirmat că există un deficit de încredere la nivel societal în Germania care se manifestă în presă, în contextul în care vizite ale politicienilor români nu au ecoul meritat.

 

George Maior, propus ca ambasador în SUA, a primit avizul cu 18 voturi pentru, unul împotrivă și o abținere. El a precizat, în cadrul audierilor, că e inadmisibil ca SUA să fie doar al 11-lea investitor în România. Maior a mai spus că a discutat principalele elemente ale viitorului mandat cu președintele României, cu premierul Ponta și cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Totodată, Maior a afirmat că un obiectiv major va fi eliminarea vizelor pentru români. El a apreciat că, în ciuda cererilor privind înăsprirea acestui sistem, Parteneriatul Strategic ar avea de câştigat prin includerea României în Programul Visa Waiver.

 

Lista audierilor îl include și pe Constantin Mihail Grigorie, propus ca ambasador în Cehia, în contextul în care acesta a fost implicat într-o controversă în ultimele zile. Grigorie a făcut reclamă la un aparat de detoxifiere, folosindu-se de calitatea de ambasador. Reprezentanţii MAE au precizat că nu au fost informaţi despre acţiunea ambasadorului şi nici nu s-a solicitat acordul instituţiei pentru filmare. Ministerul a mai explicat că ambasadorul a invocat un scop strict umanitar al demersului, cu alte cuvinte că nu ar fi fost plătit pentru reclamă. Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică va face verificări în acest caz, promitea MAE, în urmă cu câteva zile. Oricum, asocierea funcției și ministerului cu această reclamă nu este permisă diplomaților.