Europa decide azi dacă va folosi forța militară contra traficanților de carne vie

migranti.jpg

Doar în acest an au murit peste 1.800 de oameni, în încercarea de a traversa Mediterana spre Europa
Doar în acest an au murit peste 1.800 de oameni, în încercarea de a traversa Mediterana spre Europa

Uniunea Europeană ar putea lua astăzi o decizie fără precedent. Miniștrii Apărării și de Externe din Europa se întâlnesc la Bruxelles ca să decidă detaliile în privința misiunii de salvare a imigranților. Miniștrii vor decide însă și un alt aspect: dacă forța militară va distruge vasele traficanților de carne vie, chiar înainte de a obține pentru asta un mandat din partea ONU.

La întâlnirea de la Bruxelles, miniștrii de Externe și de Intrerne reuniți vor  decide cum va arăta exact această misiune complexă, de căutare, salvare a migranților și de distrugere a bărcilor traficanților. Ei vor discuta și despre structura de comandă și control și despre sediul acesteia. Italia a propus să conducă ea însăși misiunea, de la Roma, prin intermediul amiralului Enrico Credendino, care a fost și șeful misiunii navale europene împotriva pirateriei în zona Cornului Africii, în 2012.

Într-o etapă inițială, va exista o muncă de colectare a informațiilor despre rețelele de traficanți și despre cei pe care îi transportă, mai ales că oficialii libieni au avertizat că printre africanii aduși spre Europa sunt infiltrați și membri ai Statului Islamic.

Însă punctul crucial al întâlnirii de astăzi este decizia miniștrilor europeni ca Europa să folosească forța militară în lupta contra traficanților de imigranți. Dacă miniștrii vor da unda verde,  forțele europene vor avea permisiunea să treacă la acțiuni contra traficanților în apele internaționale, scrie BBC. Dar dincolo de această idee, interzisă de dreptul maritim, există un aspect și mai controversat: realizarea acestor misiuni în interiorul teritoriului libian, adică în apele sale teritoriale și pe coasta libiană, în zone controlate de miliții islamiste potențial ostile.

Libia a obiectat deja la ONU față de propunerea europeană, explicând că nu a fost consultată.

Decizia va fi luată așadar înainte ca Europa să aibă mandat internațional din partea ONU, pe care încearcă să îl obțină în aceste zile. Potrivit BBC, asta înseamnă de fapt că Europa este dispusă să-și asume un risc considerabil pentru a distruge vasele și infrastructura folosite de traficanții care inundă Europa cu zeci de mii de migranți și câștigă sume enorme. ONU estimează că circa 60.000 au încercat în acest an să traverseze Mediterana.