Preda: Modificarea Codului Penal va delegitima şi mai mult Parlamentul

Europarlamentarul Cristian Preda (PPE) critică la RFI modificările aduse recent de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. E vorba de înlocuirea sintagmei "suspiciuni rezonabile" cu sintagma "indicii temeinice", pentru arestarea preventivă a unei persoane.

Cristian Preda consideră că "asta va delegitima şi mai mult Parlamentul ca instituţie. Cei trei care au făcut iniţiativa, ca şi majoritatea care a urmat nu realizează cât de grav e gestul lor. Altfel, ei sunt în corul pe care-l dirijează Victor Ponta şi care intonează melodia "Ne e frică de DNA". Asta-i tot. Sunt nişte fricoşi care folosesc instituţia în care sunt aleşi, pentru a-şi apăra cauze private".

Plenul Senatului a adoptat luni amendamentul la Codul Penal şi cel de Procedură Penală iniţiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel şi Ovidiu Donţu, prin care "măsurile preventive pot fi dispuse, dacă există probe sau indicii temeinice", înlocuind sintagma de "suspiciuni rezonabile" din actuala lege. Proiectul va ajunge în Camera Deputaţilor, forul decizional.

Modificarea Codului de Procedură Penală nu va împiedica procurorii să documenteze cazurile pe care le au în anchetă, iar cătuşele trebuie puse doar celor care sunt violenţi şi pun în pericol integritatea poliţiştilor, deoarece nu se câştigă nimic dacă o femeie este încătuşată, a afirmat premierul Victor Ponta la Digi 24.