La ce subterfugii apelează Ungaria ca să scape de cotele de imigranți

orban.jpeg

La ce subterfugii apelează Ungaria ca să scape de cotele de imigranți
La ce subterfugii apelează Ungaria ca să scape de cotele de imigranți

Unul dintre statele membre care se opun cu înverșunare planurilor Comisiei Europene este Ungaria. Guvernul lui Viktor Orban promite în primul rând să voteze contra intenției Uniunii de a introduce cote de imigranți. Mai mult, Budapesta își construiește treptat o politică antiimigrație ce nu are nimic de-a face cu regulile europene. În curând, ar putea fi create tabere de muncă pentru imigranții ilegali, iar Viktor Orban le recomandă statelor care consideră că au nevoie de forță de muncă suplimentară să folosească populația romă deja existentă în Europa.

 

Ungaria are nevoie de legi care să împiedice venirea unor valuri de imigranți săraci, chiar dacă pentru asta va avea de purtat o bătălie lungă cu Bruxelles-ul, a avertizat premierul Viktor Orban, în urmă cu câteva zile. Lupta a început deja.  

Noile măsuri anunțate miercuri de Comisie, referitoare la cotele de imigranți impuse fiecărui stat membru, nu doar că vor fi dezbătute în Parlamentul ungar, unde partidul lui Orban, Fidesz, are majoritatea , dar vor fi supuse cel mai probabil și unui referendum. Mai mult, Viktor Orban propune ca imigranții ilegali să fie trimiși în lagăre de muncă unde să-și plătească costul șederii pe teritoriu ungar până la expulzare.

Ideea europenilor, ca un stat să permită intrarea refugiaților pe teritoriul său și apoi să îi distribuie în celelalte țări, e nebunească și incorectă, a explicat, vineri, Viktor Orban. Iar dacă există țări în Europa care consideră că imigrația e necesară din pricina demografiei în scădere, acestea pot fi folosi pe post de forță de lucru adițională populația romă din Europa, de aproximativ 12 milioane de oameni. Estre recomandarea premierului ungar.  

Premierul va prezenta în Parlament un proiect de lege pentru înăsprirea migrației până în iunie, când propunerile Comisiei urmează să fie adoptate de statele membre. Orban va cere deputaților să spună cu care puncte din documentul Bruxelles-ului sunt de acord și care sunt contrare intereselor Ungariei.

Până la dezbaterea din Parlament, guvernul lui Viktor Orban a trimis opt milioane de scrisori ungurilor prin care le solicită să răspundă la mai multe întrebări pentru a-i da un mandat puternic de negociere în fața Bruxelles-ului.

Ungurii sunt întrebați dacă sunt de acord că migranții economici le amenință locurile de muncă și stilul de viață, dacă ar sprijini guvernul să plaseze imigranții ilegali în tabere izolate, dacă, în loc să dea bani pe întreținerea imigranților, guvernul nu ar trebui să dea mai degrabă acești bani familiilor de unguri și copiilor ori dacă sunt de acord că politicile de migrație eronate contribuie la răspândirea terorismului.

Inițiativa e cu atât mai ciudată, comentează Portfolio.hu, cu cât trimiterea celor 8 milioane de scrisori costă un miliard de forinți, dublu față de ce cheltuie Ungaria într-un an pe imigranți.

Fidesz a spus de altfel încă din februarie că vrea să închidă granițele Ungariei în fața imigrației economice, motivul fiind că a remarcat o creștere a numărului acestor migranți.

Ce e adevărat însă e că Ungaria chiar are parte de un aflux mare de imigranți dinspre Kosovo, dar și Siria, Irak și Afganistan. Ceea ce nu înseamnă neapărat că ei rămân pe teritoriul Ungariei, scopul acestora fiind să ajungă în Germania, Austria ori Franța.

Ungaria chiar mai multe recomandări pentru Comisia Europeană. Prima, că în primul rând ar trebui gestionate rutele de imigrație, apoi, că ar trebui urmăriți traficanții și, în fine, că ar trebui implementate măsuri în țările de origine pentru a reduce apetitul africanilor de a pleca din țările lor.

Potrivit liderului Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, Ungaria acceptă un număr  foarte mare de refugiați comparativ cu populația. S-ar situa pe locul al doilea în Europa, după Suedia, dacă se ține cont de acest raport. În primele cinci luni din 2015,  autoritățile de la Budapesta au primit peste 30.000 de solicitări de azil. Comentatorii din Ungaria sunt de părere că această poziție extrem de dură a administraiției Orban e forțată de partidul de opoziție de extremă dreapta Jobbik, care are un discurs antiimigrație.