CSM a sesizat CSAT: Sunt ofiţeri acoperiţi printre magistraţi?

csm.jpg

CSM a sesizat CSAT pentru a face verificării în rândul magistraților
CSM a sesizat CSAT pentru a face verificării în rândul magistraților

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru a face verificării în rândul magistraților. CSM vrea să afle dacă există sau nu ofițeri sub acoperire printre aceştia. Solicitarea consiliului vine în urma unei cereri venite de la Uniunea Națională a Judecătorilor care solicită eliminarea eventualilor ofițeri acoperiți din magistratură.

Judecătorii au fost cei care au semnalat, la începutul săptămânii, că prezenţa unor ofiţeri acoperiţi printre magistraţi este extrem de periculoasă.

"Profund îngrijorată față de recentele declarații publice potrivit cărora în rândul magistraților ar exista ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete, precum și că instanțele de judecată au devenit "câmp tactic" al serviciilor de informații, Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită CSM să verifice dacă toți procurorii și judecătorii respectă interdicția de a nu fi lucrători de orice fel ai serviciilor de informații", se arăta în comunicatul UNJR transmis luni, 11 mai, şi care se referă la un interviu dat de directorul Direcției Juridice a Serviciului Român de Informații.

De asemenea, judecătorii au solicitat CSM să ceară "de urgență clarificări publice" din partea SRI, care trebuie să explice corpului de magistrați și societății ce înseamnă concret "câmp tactic" când vine vorba despre justiție.

UNJR a făcut totodată trimitere şi la afirmaţiile fostului șef de stat Traian Băsescu, conform căruia, până în 2004, au existat "ofițeri acoperiți printre magistrați", aceștia fiind "șantajabili" din cauza faptului că au încălcat Constituția din 1991.

Uniunea amintea totodată că Legea magistraților, în vigoare de peste zece ani, obligă judecătorii și procurorii să dea declarații anuale pe proprie răspundere că nu sunt lucrători de niciun fel ai serviciilor de informații.