Marea Britanie: UKIP - mult zgomot pentru nimic?

nigel_farage.jpg

Liderul UKIP, Nigel Farage
Nigel Farage promite că va demisiona din fruntea UKIP dacă nu e ales deputat
Image source: 
http://www.nigelfaragemep.co.uk/news

Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), care promitea să fie revelația alegerilor parlamentare din Marea Britanie, va fi norocos dacă va câștiga mai multe de câteva mandate de deputat în Camera Comunelor în scrutinul din 7 mai 2015. 

Sondajele de opinie arată că partidul condus de Nigel Farage este cotat între 14 – 15% din intențiile de vot, ceea ce, potrivit modului de scrutin majoritar uninominal, nu-i poate oferi mai mult de patru-cinci deputați.

Singurul candidat care pare asigurat de victorie este Douglas Carswell, primul deputat UKIP ales într-o parțială toamna trecută în circumscripția Clacton din comitatul Essex din sud-estul Angliei.

Carswell, care a demisionat din Partidul Conservator în 2014, este extrem de popular pe plan local și are o imagine de politician moderat, care evită limbajul adeseori agresiv al lui Farage când vine vorba de imigrație.

Celalălalt deputat ales într-o parțială, și el demisionar din Partidul Conservator, Mark Reckless, este dat de sondaje în urma candidatei prezentate de fostul său partid în circumscripția Rochester și Strood, din Kent, tot în sud-estul Angliei.

Ceilalți doi candidați cu șanse ai UKIP sunt Farage însuși, în Thanet Sud (Kent) și Tim Aker la Thurrock (Essex), ambii angajați într-o competiție triunghiulară extrem de strânsă cu candidații partidelor Conservator și Laburist în cele două circumcripții.

Sondajele de opinie au arătat că în ultima lună UKIP a bătut pasul pe loc sau chiar a regresat și că în viitorul parlament nu va putea juca decât un rol minor.

Farage a acționat în consecință și a încercat să se adreseze exclusiv electoratului său țintă, adică persoanele îngrijorate de imigrație și ostile apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană, pentru a obține măcar cele câteva mandate de deputat.

Acest lucru a fost evident în dezbaterile electorale cu liderii principalelor partide politice  la care a participat Farage pe 2 și 16 aprilie, în care liderul UKIP nu a făcut nicio încercare să atragă alegători din afara electoratului său tradițional, pedalând practic doar pe chestiunea imigrației și a incapacității Marii Britanii de a o controla atât timp cât este membră a UE.

Votul UKIP ajută Laburiștii

Farage recunoaște în interviuri că nu se așteaptă la mai mult de șase deputați din totalul de 650 în noul parlament și că ținta sa sunt de fapt alegerile din 2020, când speră ca în multe circumscripții candidații UKIP plasați pe locul 2 în 2015 să devină candidați cu șanse peste cinci ani.

Până atunci însă, UKIP poate priva Partidul Conservator, condus de premierul David Cameron, de o victorie în scrutinul din 7 mai.

În numeroase circumscripții, mai ales din sud, UKIP poate atrage suficiente voturi din partea unor foști alegători ai Partidului Conservator pentru a permite candidaților Partidului Laburist să se claseze pe primul loc în circumscripțiile câștigate în 2010 de partidul lui Cameron.

Potrivit sondajelor, UKIP este cel mai popular în rândul persoanelor cu venituri mici-medii, cu studii modeste și mai ales în rândul vârstnicilor.

UKIP a atras și foști votanți Laburiști, dar nu într-un număr suficient pentru a deveni un pericol pentru partidul condus de Ed Miliband în fiefurile sale din nordul Angliei.

Cameron a apelat de mai multe ori la toți cei care sunt tentați să voteze UKIP, avertizându-i că în acest fel nu fac decât să deschidă ușa de la numărul 10, Downing Street (reședința prim-ministrului) lui Ed Miliband, pierznd astfel șansa unui referendum privind apartenența la UE promis de de Conservatori pentru 2017, în cazul câștigării alegerilor din 7 mai.

La rândul său, Farage a anunțat că în cazul în care nu va fi ales deputat pe 7 mai el va demisiona din fruntea UKIP, pentru că, spune el, nu poate continua să conducă partidul fără un mandat de deputat.

Iar fără Farage la cârmă, UKIP este un partid de anonimi, destui dintre candidații săi fiind predispuși la gafe de natură rasistă sa homofobă, exploatate fără milă de adversarii politici și de presă.

524

Facebook comments