Polonia cumpără armament de 6 miliarde de euro

Polonia va cumpăra rachete sol-aer de tip Patriot din Statele Unite şi elicoptere de tip Eurocopter din Franţa, anunță guvernul de Varșovia. Achizițiile vin pe fondul tensiunilor cu Rusia, lucru care a determinat statele este-europene să își dubleze cheltuielile militare.

Rachetele americane de tip Patriot au fost selectate în detrimentul altor 2 oferte, una tot din SUA și una din Franța, în cadrul licitaţiei pentru dotarea componentei antirachetă a viitorului scut instalat în Polonia. În total, opt baterii de rachete de tip Patriot urmează să fie livrate până în 2025, dintre care două în primii trei ani de la semnarea contractului. În cadrul acordului, industria poloneză a apărării a obţinut acces la tehnologie, ceea ce-i va permite să menţină în mod independent sistemul după livrare.

Valoarea contractului nu a fost făcută publică, însă potrivit unor estimări este vorba despre 2,5-3 miliarde de euro. Preşedintele Poloniei spune că detaliile urmează să fie negociate în mod direct, iar pentru asta ministrul polonez al apărării va face o vizită în Statele Unite în mai.

Executivul de la Varșovia a anunţat totodată că Polonia urmează să achiziţioneze 50 de elicoptere Eurocopter, produse de către Airbus Helicopters în Franţa.

Iniţial se urmărea cumpărarea a 70 de elicoptere, însă guvernul a decis o amânare în cazul unora dintre elicopterele de transport, în contextul în care elicopterele de tip Mi-17, de fabricaţie sovietică, folosite în prezent, pot rămâne în serviciul forţelor armate poloneze în viitorul apropiat.

Contractul cu Eurocopter prevede achiziţionarea a 34 de elicoptere specializate în lupta antisubmarin, destinate forţelor speciale şi evacuării medicale, iar alte 16 exclusiv pentru transport de trupe. Valoarea contractului revizuit este de 3,2 miliarde de euro, iar aeronavele urmează să fie livrate în doi ani.