Dosarul Bica: Dorin Cocoş ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni în retrocedare

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP" în vederea soluţionării dosarului în care Gheorghe Stelian, zis Stelu, cerea despăgubiri pentru terenul supraevaluat cu 61 de milioane de euro. 

Asta se susţine într-o declaraţie dată anchetatorilor care instrumentează cauza despăgubirilor, conform unor documente DNA ce au stat la baza deciziei de arestare a şefei DIICOT Alina Bica. În documentele anchetatorilor apare şi numele lui Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, menţionat de un coleg al Alinei Bica din comisia ANRP care a aprobat despăgubirile cerute de Gheorghe Stelian. Omul de afaceri, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Personajele dosarului

Şefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineaţă, de instanţa supremă, în dosarul de corupţie în care este cercetată pentru abuz în serviciu. Bica a facut parte dintr-o comisie ANRP care a decis o despagubire supraevaluata pentru un teren din capitala. Arestarea preventiva a fost dispusa de Inalta Curte si pentru Lăcrămioara Alexandru si Dragoş Bogdan – fosti membri ai comisiei respective – si pentru expertul evaluator Emil Nuţiu, toti acuzati de abuz in serviciu.

În acelaşi dosar este urmărit penal, pentru abuz în serviciu, deputatul UDMR Marko Attila, şi el membru al comisiei care a acordat despăgubirile, procurorii DNA cerând Camerei Deputaţilor aviz pentru arestarea acestuia. De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.

Presa străină despre cazul Bica

"Ironie, procuror pentru combaterea crimei organizate arestat pentru corupţie în România", titrează Euronews. Postul de televiziune menţionează, de asemenea, promisiunea electorală a preşedintelui ales Klaus Iohannis de combatere a corupţiei, adăugând că datele arată că 1.007 persoane au fost deja condamnate pentru corupţie şi infracţiuni conexe în România, inclusiv 85 de miniştri, parlamentari, primari, judecători şi procurori.

"Procurorii români anchetează şeful propriei lor direcţii antimafie", scrie Reuters. "Oficial român reţinut sub suspiciunea de abuz de putere într-un caz de restituire de terenuri", titrează şi Associated Press. AFP anunţă la rândul său reţinerea şefei DIICOT, conchizând: "România s-a angajat să intensifice lupta împotriva corupţiei de la intrarea sa în Uniunea Europeană în 2007 şi face obiectul unei supravegheri a Bruxelles-ului în acest domeniu".