Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiunile se accentuează în Marea Chinei

China a lansat de urgenţă, vineri, avioane de vânătoare pentru a supraveghea avioane americane şi japoneze care au pătruns în zona aeriană de identificare (ZAI), a anunţat presa oficială la Beijing, relatează AFP. Autorităţile de la Beijing au decis unilateral acum o săptămână să instaureze acolo o asa-zisă "zonă de apărare - sau de identificare - aeriană". E vorba de o regiune maritimă din Marea Chinei orientale aflată între Coreea de sud şi Taiwan.

Zona cuprinde şi 5 insuliţe nelocuite - şi nelocuibile - care sunt administrate de Japonia. Respectivele insuliţe poartă două nume disctincte: Senkaku în japoneză, Diaoyu în chineză.

Tensiunile diplomatice în jurul acestora durează de mai mulţi ani de zile dar tentative Chinei de a prelua controlul, în particular aerian, a împins aliaţii Japoniei să riposteze. Americanii au trimis încă de marţi niste avioane neînarmate în zonă, operaţiune ce s-a reluat şi astăzi dar şi cu aparate nipone.

Presa de stat de la Beijing în particular cea cu tentă naţionalistă, chemase încă din cursul dimineţii autorităţile "să ia fără ezitare" toate măsurile pentru a răspunde violărilor comise de Japonia. Un mesaj ce pare să fii fost auzit de oficialii chinezi întrucât în această după-amiază am aflat că Beijingul şi-a lansat mai multe avioane de vânătoare în regiunea insulelor contestate ca să facă fată unei asa-zise intruziuni de aparate americane şi japoneze. Din patrula chinezească însărcinată să verifice identitatea şi planul de zbor al aparatelor japoneze si americane făceau parte cel puţin două avioane de luptă.

De partea cealaltă, din flotila "inamică", făceau parte cel puţin două avioane de supraveghere americane şi zece avioane de vânătoare japoneze dintre care cel puţin un F-15. Potrivit noilor reguli impuse de Beijing toate avioanele care vor să traverseze respectiva "zonă de identificare sau de apărare aeriană" trebuie să-şi anunţe planul de zbor în prealabil, trebuie să-şi decline naţionalitatea şi trebuie să rămână în contact radio cu autorităţile chinezesti. In apărarea chinezilor, trebuie stiut că atpat Japonia cât şi Statele unite au de decenii la rând déja zone similare de identificare în regiune.

Washingtonul întreţine relaţii strânse atât cu Japonia cât şi cu Coreea de sud, altă ţară care şi ea a "violat" joi noul spaţiu aerian impus de Beijing. Pe de altă parte, China şi Japonia - a doua respectiv a treia economie mondială - sunt legate şi ele prin importante parteneriate comerciale. Cu alte cuvinte, analistii sunt de părere că niciuna din părţi nu-şi doreste o escaladare a tensiunilor şi cu atât mai puţin nu caută vreo confruntare armată.

E vorba mai de grabă de un război psihologic care demonstrează însă amploarea ambiţiilor maritime ale Chinei, ambiţii care îngrijorează multe state din zona Asia-Pacific, lucru care şi explică amploarea furtunii dimplotaice stârnite de noile pretenţii ale Beijingului. Autorităţile comuniste sunt confruntate cu presiuni interne, adesea cu tente naţionaliste. Japonia a fost de exemplu desemnată de presa oficială drept "principala ţintă" în noua zonă de identificare aeriană. "Acţiunile provocatoare ale japonezilor trebuie contrate cu fermitate" mai precizează presa de la Beijing care vorbeste despre o "confruntare activă cu Japonia". Un mesaj dur, ameninţător care a fost preluat amplu şi de internauţii chinezi.

A impune reguli noi în zonă îi permite Chinei să vină la eventualele viitoare negocieri privind apartenenta acestor insulite în poziţie de forţă. A fi proprietarul acestor insuliţe îţi dă dreptul în fapt să exploatezi resursele în peste dimprejur dar şi resursele minerale eventuale care s-au afla pe fundurile marine din zonă. Se presupune de exemplu că în jurul insuliţelor Senkaku/Diaoyu s-ar afla importante zăcăminte de petrol şi gaze.

In fine, la nevoie aceste stânci pot servi drept amplasament strategic pentru eventuale baze militare Vice-presedintele american Joe Biden soseste zilele următoare în vizită oficială la Beijing. Fără îndoială că această chestiune spionasă a zonei de identificare aeriană va fi abordată, poate chiar cap de listă pe agenda discuţiilor. Cert, Joe Biden are intenţia să "ceară lămuriri" interlocutorilor săi cu privire la această chestiune. Incă de acum câteva zile însă Casa albă invitase China să-si rezolve contenciosul cu Tokio "fără să recurgă la ameninţări sau cuvinte incendiare".

Apoi, trebuie spus că în ciuda declaratiilor belicoase la adresa Japoniei, analistii sunt de părere că ţinta principală a acestei atitudini chinezesti sunt americanii. SUA sunt puterea navală dominantă în Oceanul Pacific occidental de la sfârsitul celui de-al doilea război mondial. Washingtonul este foarte prezent şi azi acolo via bazele americane din Japonia şi Coreea de sud unde sunt staţionaţi circa 70 de mii de soldaţi plus numeroase echipamente militare aeriene, navale şi terestre dintre cele mai moderne.

China, care s-a impus déja pe scena internaţională ca o putere economică, ar dori acum să capete şi un rang de superputere politică, diplomatică şi militară. Ca să-şi atingă obiectivul, Beijingul trebuie însă mai întâi să reducă influenţa americană din regiune. Acapararea Mării Chinei orientale - sau de sud - este unul din pasii importanţi spre acest obiectiv.

Voiajul lui Joe Biden de săptămâna viitoare la Beijing şi Seoul trebuia iniţial să fie pus sub semnul economiei şi al comerţului. Chestiunea insulelor Senkaku/Diaoyu a urcat însă pe primul loc al agendei. Noua politică a presedintelui american Barack Obama, zisă a "pivotării" spre Asia, pare mai justificată ca niciodată, estimează analistii occidentali.