Kobane, pe punctul de a fi cucerit de jihadişti

 Situația se deteriorează rapid la Kobane, orașul sirian încercuit de trei săptămâni de jihadiştii din gruparea teroristă statul Islamic. Vineri la prânz, jihadistii au reușit să captureze cartierul general al forțelor kurde din nordul orașului și s-au apropiat de frontiera turcă. 

 

  Jihadistii au ocupat cam 40 la sută din acest oraș de 100.000 de locuitori și se află la doar un kilometru de frontiera turcă.  Deși s-au luptat cu înverșunare, luptătorii kurzi au fost nevoiți să cedeze cartierul general din nordul orașului. Kurzii sunt mult mai slab echipați și sunt mai puțin numeroși. Potrivit Observaotrului Sirian al Drepturilor Omului, jihadistii au ocupat mai multe clădiri cheie din oraș.  În clipa de față sunt foarte aproape de punctul de frontieră aflat la fontiera cu Turcia. Dacă îl vor captura, vor asedia practic tot orașul, mai ales că forțele jihadistilor avansează atât în sudul cât și în vestul orașului. Potrivit unui jurnalist al Agenției France Presse, zgomotul armelor se aude din Turcia iar observatorii aflați la frontieră văd fumul negru care se ridica deasupra acestui oraș.

 Dacă orașul va cădea în mâinile gruparii statul islamic, observatorii se așteaptă la un masacru precum cel de la Srebreniţa, din fosta Iugoslavie.  Ce e de făcut ?

 În vara lui 1995 după luni de asediu sârbesc, orașul musulman Srebreniţa a căzut și sârbii au masacrat câteva mii de oameni. Același lucru s-ar putea întâmpla și aici, chiar dacă mulți dintre locuitori au fugit din oraș. Potrivit emisarului special al ONU pentru Siria, între 10 și 13 mii de oameni sunt încă în interiorul orașului și vor fi uciși de jihadisti, dacă orașul va cădea în mâinile organizației Statul Islamic.

 Ce e de făcut ? În Turcia s-au refugiatt în ultimele zile 200 de mii de kurzi din Kobane. Mulți dintre ei vor să se întoarcă acum în oraș, pentru a se lupta cu jihadistii, dar turcii le interzic să facă asta.

 Avioanele coaliției internaționale au bombardat mai multe poziții ale grupării Statul Islamic, dar bombardamentele aeriene nu sunt suficiente. Jihadistii s-au adaptat situației în așa fel încât bombardamentele să îi afecteze cât mai puțin. De exemplu nu se mai deplasează în convoaie compacte, ci în grupuri mici și transportă munițiile pe motociclete, dificil de bombardat din avioane. Singura soluție rapidă ar veni din Turcia, care ezită încă să trimită trupe la sol, deși orașul Kobane se află la doar câteva sute de metri de frontieră.

 

   De ce ezită Turcia 

   Din multe motive, care țin atât de istorie, cât și de prezent. Să începem cu prezentul. Turcia a cerut de mai multă vreme crearea unei zone paravan în interiorul Siriei. O propunere cu care Washingtonul nu e deocamdată de acord. Turcii mai vor și ca americanii să se angajeze într-un demers mai puternic împotriva lui Bashar al Assad, liderul sirian, iar americanii ezită în continuare. În ceea ce privește istoria, Turcia sigur că vrea acum dispariția organizației Statul Islamic, dar nu vrea nici să îi întărească pe kurzi, o populație care trăiește și în Turcia și are de multă vreme vise de independență. De aceea se întâmplă acest lucru absurd : cu soldații turci care stau la câteva sute de metri de kobane și se uită, chiar fără binoclu, la atrocitățile care se întâmplă în oraș. Problema este însă că dacă jihadistii cuceresc orașul sirian Kobane, vor controla apoi o fâșie lungă de teritoriu la frontiera dintre Siria și Turcia.  Americanii le cer deci turcilor să acționeze repede, oficiali americani se vor duce săptămâna viitoare la Ankara ca să discute despre această problemă... dar s-ar putea să fie prea târziu pentru Kobane.