Basta, Merkel, basta!

foto_ora.png

Colaj foto satiric - sursa: alanfriedman.it

Premierul italian Metteo Renzi a convocat pentru miercuri un summit european dedicat situației economice din UE. Reuniunea va servi drept prilej de promisiuni politice, dar atmosfera nu se anunță una armonioasă pentru că problema principală de discuție - șomajul – este în continuare la cote ridicate în ciuda tuturor eforturilor și promisiunilor anterioare.

Au mai existat două summituri europene legate de locurile de muncă ce lipsesc de pe piață. Unul a avut loc în 2013 la Berlin, în plină campanie electorală germană. Au fost promise patru miliarde de euro pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri. Câteva luni mai târziu, aceleași promisiuni făcute la reuniunea de la Paris. Dar situația nu s-a schimbat cu nimic, cel puțin nu în ceea ce privește șomajul.

Apoi mai e și faptul că între liderii celor mai mari trei economii europene relațiile nu sunt tocmai cele mai prietenoase în prezent. Iar premierul Matteo Renzi mai are foarte puțin până când îi va transmite direct cancelarului german să se mai abțină de la sfaturi necerute de Roma. Deocamdată o face doar indirect. A fost cazul cu ocazia unei vizite efectuate de Renzi la Londra, joia trecută, când premierul a reacționat la unele declarații ale doamnei Merkel făcute cu o zi înainte. Merkel ceruse ca statele membre să își respecte angajamentele europene, altfel Europa ar fi în pericol să ajungă din nou în criză. Cancelarul german ieșise la rampă în contextul în care Franța anunțase că va reduce deficitul bugetar în ritmul său, nu în cel convenit cu Comisia Europeană. Iar Renzi a profitat de ocazie ca să sublinieze că e răspunderea fiecărui stat să își asigure competitivitatea.

Și situația promite să devină și mai tensionată la mijlocul acestei luni. Pe 15 octombrie expiră perioada în care statele din zona Euro trebuie să prezinte Comisiei Europene bugetul pe anul următor. Deocamdată, atât Italia cât și Franța ratează țintele de deficit structural cu mai mult de 0,5%. Ambele țări fuseseră avertizate încă din iunie să ia măsuri.