Barroso: Europa "nu poate întoarce capul" în faţa unor tragedii precum cea din Lampedusa

Cele 290 de victime ale naufragiului care s-a produs joi, 3 octombrie, în largul insulei italiene Lampedusa vor avea dreptul la "funeralii naţionale", a anunţat şeful Guvernului italian, Enrico Letta, care, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström şi de ministrul de Interne italian Angelino Alfano, a efectuat miercuri o nouă vizită pe insulă.

La rândul său şeful Comisiei Europene a declarat : "Europa este alături de locuitorii din Lampedusa. Problema uneia dintre ţările noastre, ca Italia, trebuie considerată ca o problemă a întregii Europe. Europa nu poate întoarce capul", a declarat Barroso, la Lampedusa, în cursul unei conferinţe de presă comune cu şeful Guvernului italian Enrico Letta.

"Comisia Europeană este convinsă şi noi credem ferm că Uniunea Europeană nu poate accepta ca mii de persoane să moară la frontierele sale. Provocările pe care Lampedusa şi Italia le înfruntă sunt provocări europene", a continuat Barroso.

"Imaginile cu sute de sicrie vor rămâne pentru totdeauna în amintirea mea, este imposibil de uitat", a continuat el, calificând drama o "tragedie fără precedent, care s-a produs la porţile Europei".

 

Actualizare ora 19 : Bilanţul naufragiului din Lampedusa a ajuns la 302 morţi, potrivit Mediafax.

Peste 300 de cadavre au fost găsite după naufragiul ambarcaţiunii cu imigranţi în largul insulei italiene Lampedusa, majoritatea victimelor provenind din Eritreea, anunţă Paza de Coastă din Italia, citată de AFP.

Bilanţul oficial al naufragiului este de 302 morţi - 210 bărbaţi, 83 de femei şi nouă copii.

La bordul ambarcaţiunii se aflau între 500 şi 550 de imigranţi, iar doar 155 au fost salvaţi.