Situaţie de criză în nordul Irakului

bagdad.jpg

Lupte au izbucnit şi la periferia Bagdadului

Militanţii islamişti au reluat ofensiva în forţă. Cuceresc oraş după oraş, iar sute de mii de civili încearcă să se refugieze din calea lor. Kurzii  din Irak sunt nevoiţi şi ei să dea înapoi în faţa islamiştilor. ONU vorbeşte de o tragedie.

Statul Islamic, facţiunea ce a preluat controlul asupra unei mari părţi din zona de nord a Irakului, a reluat lupta şi este extrem de eficientă se pare. ONU a avertizat ieri că ce se întâmplă în această ţară reprezintă o tragedie. Jihadiştii au reuşit să preia inclusiv oraşul Mosul, cel de-al doilea ca mărime, după cum relatează BBC. Tragedia la care se referă ONU îi priveşte pe cei 200.000 de oameni forţaţi să-şi părăsească locuinţele după cuceririle Statului Islamic din ultimele zile. Jihadiştii au intat şi în oraşul Sinjar, din apropierea graniţei cu Siria, şi la Zumar şi au preluat două importante situri petroliere. Au obligat astfel trupele kurde, Peşmerga, să dea înapoi pas cu pas.

Naţiunile Unite au preocupări serioase în privinţa siguranţei fizice a refugiaţilor, au explicat oficiali ai organizaţiei. Situaţia umană e precară, au nevoie urgentă de produse de bază - mâncare, apă şi medicamente. Majoritatea celor care au fugit din Sinjar de pildă s-au adăpostit în munţii din împrejurimi. ONU estimează că în total jumătate de milion de irakieni au fost obligaţi să plece spre alte regiuni din interiorul ţării.

Petrolul, resursa de bază şi pentru islamişti

Şi Zumar, şi Mosul fuseseră sub controlul kurzilor, chiar şi după ce armata irakiană s-a retras, în luna iunie. Statul Islamic a ajuns să controleze majoritatea exploatărilor de petrol din nordul Irakului, cu ajutorul cărora îşi finanţează activităţile. Islamiştii au preluat şi barajul Mosul, care asigură electricitatea oraşului.

Lupte se dau şi în sud, între militanţii suniţi şi armata irakiană, la Jufr Al -Sakhar, aflat la 60 de km de Bagdad.  A existat un atac aerian al armatei irakiene, deocamdată fără succes: oraşul rămâne deocamdată în mâinile jihadiştilor. Presa internaţională a găsit şi un termen care să încadreze global fenomenul: Jihadistan.