Spionaj: Berlinul expulzează un reprezentant al Ambasadei americane

Prima „victimă” după un şir de scandaluri legate de acţiuni de spionaj ale americanilor în Germania

Purtătorul de cuvînt al guvernului federal, Steffen Seibert, a anunţat că reprezentantul serviciilor secrete ale Statelor Unite ale Americii din cadrul Ambasadei de la Berlin a fost somat să părăsească Germania. S-a evitat folosirea termenului de „expulzare”, preferîndu-se o formulă diplomatic-eufemistică, pentru a face cunoscută decizia autorităţilor germane.

Expulzarea unui înalt reprezentant american (care, evident are un statut diplomatic) este o primă reacţie dură în urma lanţului de scandaluri în care au fost şi sunt implicate serviciile secrete americane.

În momentul de faţă, Procuratura Federală anchetează cazul unui lucrător din cadrul Ministerului Apărării suspectat de a fi spionat pentru americani. Miercuri, autorităţile au perecheziţionat biroul şi locuinţa acestui angajat despre identitatea căruia nu s-a aflat nimic. Săptămîna trecută fusese arestat un alt prezumtiv spion care a lucrat pentru CIA. În urma dezvăluirilor defectorului Edward Snowden, a fost instituită o comisie parlamentară de anchetă care investighează acţiunile serviciilor secrete americane în Germania şi operaţiunile de supraveghere ale internetului şi reţelelor telefonice. Tot de la Snowden s-a aflat că pînă şi telefonul mobil al cancelarei Merkel a fost supravegheat, convorbirele ei fiind interceptate.

Guvernul federal german, a spus purtătorul de cuvînt, acordă incidentelor o atenţie deosebită, luîndu-le foarte în serios.

Este absolut necesar, a subliniat acelaşi purtător de cuvînt, ca Germania să coopereze cu partenerii săi occidentali şi, mai ales americani, pe baza încrederii. O astfel de colaborare, însă, necesită încredere reciprocă şi relaţii deschise. Acest lucru aşteaptă guvernul federal din partea partenerilor săi, se mai spune în declaraţia răspîndită prin intermediul purtătorului de cuvînt.

În cursul conferinţei de presă cu premierul Iurie Leancă din Moldova, care s-a desfăşurat în jurul orei 14 (15 ora Bucureştiului), Angela Merkel a fost întrebată cum se va poziţiona guvernul federal faţă de scandalurile de spionaj american.

În răspunsul pe care l-a dat, cancelara nu a făcut nici o aluzie la măsura expulzării unui reprezentant american din Germania, afirmînd doar că în acele momente se desfăşoara şedinţa comisiei parlamentare de anchetă care investighează întreaga afacere. În acelaşi timp, Merkel a criticat acţiunile de spionaj cu o evidentă duritate.

 

„A spiona parteneri şi aliaţi”, a spus ea, „echivalează cu o risipă de energie” şi este „lipsită de raţiune”. „Mai multă încredere, înseamnă mai multă siguranţă”, a mai precizat ea.

Primele reacţii ale clasei politice germane după aflarea măsurii luate de către guvern au fost pozitive. Preşedintele Comisiei parlamentare de supraveghere a serviciilor secrete, creştin-democratul Binninger, a declarat că măsura este o reacţie faţă de reticenţa americanilor de a clarifica şirul de scandaluri de spionaj.