Sarkozy a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, corupţie activă şi divulgarea secretului profesional

sarkozy.jpg

Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy

Alături de el au fost inculpaţi în acelaşi dosar avocatul personal şi un înalt magistrat de la Curtea de Casaţie.

Această ştire este o veritabilă bombă mediatică în Franţa şi chiar peste hotarele ei. Asistăm de fapt la o premieră judiciară absolută în Franţa, unde foştii preşedinţi au totuşi un statut special, de exemplu ei devin automat membri ai Consiliului Constituţional.

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost plasat în arest preventiv marţi dimineaţa, într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă, o măsură dispusă pentru prima dată împotriva unui fost şef de stat în Republica a V-a.

Anchetatorii caută să stabilească dacă fostul preşedinte din perioada 2007-2012 Nicolas Sarkozy, în vârstă de 59 de ani, a acţionat în vederea obţinerii unor informaţii de la magistratul de rang înalt Gilbert Azibert despre o decizie a justiţiei care-l viza, în schimbul promisiunii unui post "de prestigiu" la Monaco.

La prima vedere, avem imaginea unei justiţii total independente, într-un moment când se vorbeşte mult despre moralizarea vieţii politice peste tot în lume. Din anturajul lui Nicolas Sarkozy apar însă primele declaraţii de indignare, se vorbeşte despre exces de zel, despre un veritabil  "coşmar", mai ales ca interesatul avea intenţia să revină în viaţa politică.

Afacerea Bettencourt este una politico-financiară declanşată de publicarea unor documente de către site-ul Mediapart în iunie 2010. Sunt de fapt nişte înregistrări clandestine realizate între 2009 şi 2010 de Pascal Bonnefoy, majordomul unei persoane extrem de bogate, Liliane Bettencourt, om de afaceri, prima acţionară a grupului L’Oréal, una dintre cele trei mari averi ale Franţei. Ea este bănuită de fraudă fiscală şi de deţinerea unor conturi bancare în străinătate, care nu ar fi fost declarate fiscului.

Criză completă în UMP

Prima persoană care a intrat în colimantorul justiţiei în contextul acestei afaceri a fost Eric Woerth, ministru al muncii în perioada când Nicolas Sarkozy era preşedinte. Eric Woerth a trebuit de altfel să şi demisioneze în contextul anchetei. Acum însă ramificaţiile ajung la Nicolas Sarkozy, pentru că există indicii că şi-ar fi finanţat campaniile electorale cu bani provenind de la Liliane Bettencourt.

Merită precizat că principalul partid al dreptei, Uniunea pentru o Mişcare Populară este în plină criză în acest moment, tot în urma unei afaceri de finanţare ilegală a unor mitinguri la ora la care Nicolas Sarkozy candida la prezidenţialele de acum doi ani. Printre cei care au plătit deja un preţ politic pe fondul acestor afaceri se numără Jean-Fraçois Copé, fost lider al partidului.