Premieră judiciară în Franţa: fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, reţinut

sarkozy.jpg

Nicolas Sarkozy, reţinut pentru 24 de ore

Fostul preşedinte de dreapta al Hexagonului a fost reţinut pentru a fi interogat în cazul scandalului legat de ascultări telefonice şi trafic de influenţă. Sarkozy a sosit în această dimineaţă la Nanterre, la sediul brigăzii anticorupţie. Încă de luni, anchetatorii l-au arestat şi pe avocatul lui Sarkozy, pe Thierry Herzog, dar şi doi înalţi magistraţi de la Curtea de Casaţie.

În acest dosar, relatează Europe1, brigada anticorupţie a poliţiei judiciare vrea să stabilească dacă Nicolas Sarkozy, cu sprijinul fostului său avocat, a încercat să obţină informaţii de la un înalt magistrat într-o anchetă care îl viza. Informaţiile ar fi venit în schimbul promisiunii unui post de prestigiu. Anchetatorii vor încerca să stabilească şi dacă fostul şef al statului francez a fost informat ilegal că a fost plasat sub ascultare în cadrul anchetei.

În luna martie a anului trecut, “Le Monde” dezvăluia că discuţiile dintre Nicolas Sarkozy şi avocatul său erau ascultate la cererea procurorilor care anchetau acuzaţiile că Sarkozy ar fi folosit în campania prezidenţială din 2007 bani de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi. În timpul acestor interceptări, anchetatorii au descoperit o altă pistă: afacerea Bettencourt, cea în care principala acţionară de la L’Oreal ar fi făcut plăţi ilegale către miniştri din administraţia Sarkozy.

În ceea ce priveşte actualul guvern socialist, purtătorul de cuvânt Stéphane le Foll, citat de AFP, spune că justiţia trebuie să meargă până la capăt. “Sarkozy e un justiţiabil ca oricare altul”. Întrebat în legătură cu o eventuală folosire politică a acestui dosar, Stéphane le Foll a respins asemenea acuzaţii.