Hillary Clinton despre Sarkozy: "Exuberant şi bârfitor, totuşi un gentleman"

Cancelara germană Angela Merkel poartă pe umerii ei greutatea Europei, preşedintele francez Nicolas Sarkozy e un gentleman exuberant amator de bârfe – iată doar două schiţe de portret făcute unor lideri mondiali de Hillary Clinton, în cartea sa de memorii apărută marţi în SUA şi miercuri în Europa, lucrare intitulată "Hard choices".

Pentru cei care au uitat reamintim că Hillary Clinton nu este doar soţia fostului preşedinte democrat Bill Clinton. Ea a condus deasemenea diplomaţia americană timp de patru ani între 2009 şi 2013. În această calitate doamna Clinton a vizitat 112 ţări şi i-a întâlnit pe toţi mai marii lumii, cărora le schiţează acum portretul în voluminoasa lucrare de 635 de pagini intitulată « Hard choices » şi pe care am putea-o traduce liber « Alegeri dificile ».

Ni se spune astfel că Angela Merkel, cancelara Germaniei, este « o femeie hotărâtă, isteaţă  şi directă. Era greu să nu fii impresionat de determinarea ei de fier. Aşa cum am mai spus-o în 2012, ea purta greutatea Europei pe umerii ei » afirmă Hillary Clinton.

Rivalii sau adversarii americanilor fac de partea lor obiectul unei critici acerbe. Astfel, iranianul Mahmoud Ahmadinejad este descris de fosta secretară de stat americană drept “un cocoş belicos care se dă mare pe scena internaţională”. Preşedintele rus Vladimir Putin este calificat drept « iritabil şi autocrat, mai interesat de salvarea tigrilor din Siberia decât de negocierile comerciale internaţionale ».

Pentru a-l descrie pe şeful statului francez Hillary Clinton pleacă de la o constatare : « majoritatea liderilor străini sunt mai calmi în privat decât în public. Nu şi Nicolas Sarkozy. El era dimpotrivă, şi mai teatral şi mai distractiv în privat » spune ex-şefa diplomaţiei americane. Hillary Clinton îşi aminteşte deasemenea cum « Sarkozy povestea bârfe, îi descria cu nonşalanţă pe alţi lideri străini ca fiind nebuni sau infirmi, drogaţi sau înarmaţi, eventual descendenţi dintr-o lungă dinastie de brute ». Fostul preşedinte francez se întreba în permanenţă de ce toţi diplomaţii care veneau să-l vadă erau sistematic bătrâni, graşi şi masculini. In ciuda exuberanţei sale, Sarkozy era însă întotdeauna un gentleman”, mai precizează Hillary Clinton. Un eveniment a mai marcat-o : pe când urca treptele palatului Elysée, ea şi-a pierdut odată pantoful în faţa fotografilor prezenţi şi Nicolas Sarkozy a ajutat-o să-şi păstreze echilibrul şi să se încalţe la loc. Hillary Clinton i-a trimis apoi o poză cu incidentul preşedintelui Sarkozy însoţită de un bileţel pe care scria aşa : « Poate că nu sunt o Cenuşăreasă dar Dvs o să fiţi pe veci prinţul meu şarmant ».

Fosta primă doamnă a Statelor unite revine şi asupra negocierilor explozive între ex-preşedintele francez şi partenerii săi din Nato înaintea declanşării intervenţiei militare în Libia în 2011. Sarkozy era foarte grăbit să redea lustrul Franţei dupà episodul revoluţiei tunisiene. « Când şi-a anunţat aliaţii la un summit în martie 2011 că bombardierele franceze sunt déjà în drum spre Libia, toate lumea s-a înfuriat » îşi aminteşte doamna Clinton. In fine, filosoful francez Bernard-Henri Lévy a rămas şi el în memoria fostei secretare de stat americane. Mai ales din cauza “cămăşii sale deschise aproape până la buric ».