Hassan Rohani a câştigat prezidenţialele din Iran

Deznodământ surpriză al alegerilor prezidenţiale din Iran, acolo unde moderatul Hassan Rohani a câştigat competiţia pentru cea mai înaltă funcţie din stat încă din primul tur. El a obţinut 50,68 la sută din voturi, cu mult peste contracandidaţii săi.

Victoria moderaţilor la alegerile prezidenţiale din Iran pune capăt celor opt ani de putere executivă conservatoare, a apreciat ministrul iranian de Interne, citat de AFP şi Mediafax.

Hassan Rohani îi va succeda în funcţie lui Mahmoud Ahmadinejad, un lider controversat şi criticat la nivel internaţional din cauza programului nuclear al Iranului.

După anunţarea rezultatelor scrutinului prezidenţial, Hassan Rohani a promis mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul. Preşedintele iranian ales Hassan Rohani a cerut, sâmbătă, comunităţii internaţionale "recunoaşterea drepturilor" Iranului pentru a obţine în contrapondere "un răspuns adecvat", făcând aluzie la negocierile nucleare, într-un mesaj citit la televiziune, relatează AFP.

"Pe scena internaţională, cu ocazia creată de această mare epopee populară, cei (ţările occidentale, n.red.) care laudă democraţia, înţelegerea, dialogul liber, să îi vorbescă poporului iranian cu respect şi să recunoască drepturile Republicii Islamice, pentru a aştepta un răspuns adecvat", a afirmat Rohani, referindu-se la negocierile pe teme nucleare cu marile puteri, aflate în prezent în impas.

La scurt timp, Casa Albă a anunţat că "rămâne pregătită să colaboreze direct" cu Teheranul pe tema programului nuclear iranian.