UDMR, curtat la propriul Congres de toate partidele

ponta.jpg

Liderul PSD, Victor Ponta, şi cel al UDMR, Kelemen Hunor

La Miercurea Ciuc are cel mai mare Congres de până acum al Uniunii Democrate Maghiare din România, la care participă aproximativ 1.000 de persoane, dar şi liderii principalelor formaţiuni politice.

PNL, PSD şi PDL curtează UDMR, la Congresul formaţiunii, dar reuniunea a fost şi un nou prilej de înţepături între liderii Uniunii Social Liberale. Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut scurte dispute pe tema punctualităţii, a traducerii discursurilor şi a steagului secuiesc, pe care premierul l-a dorit luat de la pupitru pe motiv că ar fi în culorile PNL – galben şi albastru. Fiecare dintre liderii politici îşi doreşte însă sprijinul politic al UDMR. Victor Ponta a explicat că împreună cu liderii maghiari poate găsi formula care să le garanteze maghiarilor că sunt parte a naţiunii, respectiv că la regionalizare îşi vor păstra identitatea, chiar dacă va fi greu de acceptat pentru români o regiune maghiară. Ponta a explicat şi că regretă că UDMR nu este la guvernare.

De partea sa, preşedintele PNL, Crin Antonescu, spune şi el că pentru perioada următoare, va avea nevoie de susţinerea UDMR în mai multe chestiuni, în special în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei. “Mi-a crescut inima văzând cele două culori (galben şi albastru, n.r.). Astăzi şi întotdeauna, galben şi albastru sunt nişte culori dragi. Sunt uimit că premierul, care până nu demult părea a avea o mică alergie la portocaliu, astăzi este rezervat faţă de galben şi albastru. Nu am nicio problemă cu asta, dar am o problemă cu dorinţa domniei sale de mai mult roşu. Nu, roşu e destul”, a declarat liderul PNL.

De partea sa, şeful PDL, Vasile Blaga, spune că partidul său ar trebui să îmbunătăţească dialogul cu UDMR, care a fost întotdeauna “un partener loial” şi “nu a trădat pe nimeni”. Referitor la regionalizare, Blaga a afirmat că nu trebuie avut în vedere doar criteriul etnic, dar că trebuie să se ţină cont de criteriile istorice, culturale, geografice.

“Nu trebuie ţinut cont de unde să fie capitala, dar sunt de acord cu preşedintele Senatului că nu trebuie să feudalizăm România”, a spus Blaga, citat de Mediafax.

Liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a spus, la Congresul UDMR, că le datorează mulţumiri reprezentanţilor Uniunii, întrucât “UDMR nu a votat moţiunea de cenzură şi nu a trădat pentru că a înţeles mai bine decât alţii ce înseamnă interesul naţional”. El a adăugat că, în felul acesta, reprezentanţii UDMR au făcut “politica europeană” şi vor face în continuare acest lucru.

Congresul UDMR nu va aduce schimbări la nivelul conducerii acestui partid, însă va fi modificat Statutul formaţiunii şi vor fi conturate principalele platforme ideologice. Delegaţii vor adopta şi documente pe opt direcţii importante, cum ar fi dezvoltarea Ţinutului Secuiesc, problemele diasporei interne, alegerile europarlamentare, Iniţiativa Civică Europeană pentru protejarea minorităţilor, amendarea Constituţiei, regionalizarea, atacurile asupra comunităţii şi a simbolurilor maghiarilor, potrivit Agerpres. Delegaţii UDMR vor adopta şi un document referitor la problemele economice, în care propun soluţii în zece puncte pentru trecerea României de la perioada de criză la dezvoltare economică.