Mihai Ghimpu la RFI:”Liberal-democrații l-au lăsat pe Iurie Leancă singur să-și caute voturile pentru că nu l-au dorit premier al R.Moldova”

”Dacă Partidul Liberal este înafara coaliției de guvernare, nu are cum să-și dea votul pentru viitorul Guvern. Suntem pentru o alianță PLDM, PD și PL pentru că noi, spre deosebire de comuniști, vom susține toate reformele, suntem cointeresați în continuarea parcursului european. Nu trebuia dl Leancă să negocieze, trebuia Partidul Liberal Democrat, care l-a înaintat la această funcție, să caute voturi. Și aici a fost greșeala. L-au lăsat de unul singur să-și caute voturi pentru că nu l-au dorit premier al R.Moldova”, susține Mihai Ghimpu. într-un interviu la RFI, în contextul în care Guvernul Leancă 2 nu a o obținut votul de încredere din partea parlamentarilor pentru a fi învestit în funcție.

Din cei 101 deputați, doar 42 și-au dat votul pentru viitorul Executiv(PLDM și PD). Liberalii, comuniștii și socialiștii s-au abținut de la vot. Începând de vineri, 13 februarie, președintele țării, Nicolae Timofti va relua negocierile cu grupurile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de premier al R.Moldova.

După încheierea ședinței Legislativului, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat pentru RFI că în prezent, mingea se află în terenul liberal-democraților și democraților. ”Încă nu este clar. Poate va fi numită o altă candidatură  care va fi votată de PCRM. Vom vedea ce va fi. Am spus și astăzi, noi suntem pentru o alianță PLDM, PD și PL pentru că noi, spre deosebire de comuniști vom susține toate reformele, suntem cointeresați în continuarea parcursului european. Asta depinde însă de liberal-democrați și democrați. Dacă suntem înafara coaliției de guvernare, nu avem cum să ne dăm votul pentru viitorul Guvern”.

Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat și Partidul Democrat, în frunte cu fostul comunist, Marian Lupu nu-și dorește o coaliție cu PL, afirmă Ghimpu.”Suntem unioniști, pro-NATO. Am format cu ei, după 2009, o coaliție și doar noi știm cum a fost. Ne-au scos de la guvernare, m-au dat jos din funcția de președinte al Parlamentului. Nu prea au fost colegi cu noi. Am ținut cu dinții să avem această alianță pro-europeană și nu am mai avut-o. PL-ul le stă în gât democraților și liberal-democraților”.

 

PL nu poate să-și dea votul pentru un Guvern care nu știm ce va face și să ne asumăm răspunderea. Astăzi am asistat la un joc,chipurile am fi în criză, nu am avea timp, dar de fapt ei sunt cei care țin Moldova în criză. Dacă ar fi acceptat să amânăm până marți votul, ceea ce a solicitat Partidul Liberal, aveam și acordul semnat dintre cele trei partide pro-europene. Nu este nimic nou  în faptul că noi nu am votat. În toată lumea există această practică. Se creează o majoritate parlamentară și apoi se formează Executivul, iar majoritatea își asumă actul guvernării. Ce va fi mai departe, nu depinde de noi, așa cum nu a depins nici până acum. PLDM și PD au format coaliția minoritară și acum depinde de ei”,susține Ghimpu.

Și pe europeni îi îngrijorează ceea ce se întâmplă în R.Moldova, continuă Mihai Ghimpu.”Am semnat Acordul de Asociere, avem regim liberalizat de vize, granturi europene și acum în loc să ne apucăm să muncim, noi dezamăgim. Toți se uită și nu înțeleg ce se întâmplă în R.Moldova. Dăm dovadă de lipsă de respect față de cetățeni, de oficialii europeni care ne-au sprijinit. Acum își pun întrebarea dacă mai merită sau nu să susțină R.Moldova”.

Întrebat dacă R.Moldova riscă alegeri parlamentare anticipate, Mihai Ghimpu a spus că acestea cel mai probabil nu vor avea loc. ”PLDM și PD au un scenariu și îl vor pune în practică. Dacă nu vor face cu noi coaliție, atunci cu PCRM. Până astăzi avem mai multe semnale că alianța minoritară va fi susținută de comuniști. Au votat împreună președintele Parlamentului, comisiile parlamentare. În câteva zile va fi totul clar. Dacă ne invită pe noi, liberalii, au înțeles că e timpul să înceteze să se joace ”de-a politica” și să formăm alianța. Dacă nu vom fi invitați, înseamnă că merg cu această alianță tacită cu PCRM-ul”, a mai menționat președintele PL.

Imediat după ședința Parlamentului,Iurie Leancă a declarat presei că va accepta să fie înaintat din nou pentru funcția de premier, doar dacă va fi desemnat de cele trei partide pro-europene.”Din 2009, nu găsesc un moment mai jenant decât momentul de astăzi. Motivul este simplu, este imposibil să explici cetățeanului că după votul din 30 noiembrie pentru partidele pro-europene, nu am găsim o soluție și am acționat după o anumită logică", a spus Iurie Leancă, menționând că politicienii ar trebui să-și ceară scuze de la cetățeni.