Europenii se tem că alegerile ucrainene vor fi perturbate

Diferiţi miniştri europeni de Externe au insistat luni la Bruxelles asupra necesităţii ca alegerile ucrainene din 25 mai să se deruleze în condiţii corecte. În acest scop, UE contează pe ajutorul OSCE şi spune că a adoptat o linie de "fermitate". Se caută de fapt evitarea unui război civil în Ucraina.

OSCE le-a prezentat miniştrilor o foaie de parcurs despre instaurarea unui climat stabil în Ucraina în care figureaza   dezarmarea miliţiilor şi părăsirea clădirilor ocupate ilegal în estul ţării.

În paralel, UE îi îndeamnă pe ucraineni să dialogheze între ei sub forma unor mese rotunde, a unor negocieri. Rolul OSCE, detaliat în concluziile ministerialei de externe de la Bruxelles, este pus la punct în cooperare cu guvernul de la Kiev.

Jean Asselborn, ministrul luxembourghez de externe, a vorbit şi despre implicarea societăţii civile în acest proces şi a bisericii.

În paralel, europenii spun că adoptă o linie de fermitate împotriva violenţelor, a provocărilor şi a referendumurilor ilegale. Se face aici referire la răpirea observatorilor OSCE, la ocuparea ilegală a clădirilor, la atacurile împotriva presei şi la recentele violenţe de la Odessa.

Astfel, UE a extins acum cu 13 nume lista  ruşilor şi a ucrainenilor pro-ruşi sancţionaţi şi în premieră a inclus şi două companii din Crimeea. Se poate discuta despre eficacitatea sancţiunilor, dar ele sînt mai ales un mesaj puternic trimis preşedintelui Putin, după câte a explicat ministrul britanic de externe William Hague.

Dar acestea nu sînt un răspuns şi la incidentul de sâmbătă 10 mai când spaţiul aerian al României a fost survolat de vice-prim ministrul rus Dimitri Rogozin, care are interdicţie de călătorie în spaţiul UE. Acesta a fost "tratat separat" în discuţia de la Bruxelles, dupa cum au indicat surse europene.

România a reuşit  introducerea unei fraze  în concluziile minsterialei prin care se spune că "UE condamna declaraţiile şi vizitele înalţilor oficiali angajaţi în susţinerea acţiunilor separatiste şi contribuind la creşterea tensiunii în Ucraina şi în alte state din regiune" .

I se cere  de asemenea Rusiei,  din nou, să-şi retragă imediat forţele de la graniţele Ucrainei şi să se abţină de la "provocări".

Dupa 25 mai, în funcţie de cum vor decurge alegerile, UE s-ar putea gândi să ia şi alte sancţiuni împotriva Rusiei şi a unor ucrainieni, a explicat secretarul de stat francez Harlem Désir.

Dar Jean Asselborn a atras atentia că prea multe sancţiuni pot periclita dialogul cu Moscova; europenii, dupa cum se vede, privilegiază mai departe calea diplomatica pentru rezolvarea acestei crize.

Asselborn nu a ascuns faptul că UE se teme de un razboi civil în Ucraina şi chiar mai rău, de extinderea conflictului în restul Europei.