Expert moldovean: ”Înrăutățirea relațiilor cu Rusia va costa mult R.Moldova”

Rusia ne va crea multe probleme după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană - embargouri, prețuri mari la gaze. Atât timp cât R.Moldova se va afla în arealul Uniunii Europene, Rusia va încerca să o protejeze. Și dacă vor fi expulzați și moldovenii, va avea loc o explozie socială”, spune la RFI expertul economic, Viorel Gârbu, în contextul declarațiilor recente ale vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, potrivit cărora relaţiile economice dintre Moscova şi Chişinău vor fi revizuite, dacă R.Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Comentatorul moldovean e de părere că Rusia poate să creeze probleme R.Moldova chiar într-o singură zi - embargouri, vize pentru cetățenii moldoveni, expulzări în masă. 

Guvernul trebuie urgent să ia măsuri de stimulare a economie și să nu admită ca economia țării să se ruineze. Nu trebuie să mergem pe mâna donatorilor sau a investițiilor directe străine. Este clar de pe acum că vom avea probleme mari cu exporturile în Rusia”, susține Gârbu.

În opinia sa, autoritățile trebuie să vină cu un ajutor financiar masiv pentru agenții economici și nu trebuie să așteptăm ca acest ajutor să vină din partea Uniunii Europene.

Mai multe despre eventuale măsuri luate de Rusia împotriva R.Moldova după semnarea Acordului de Asociere cu UE, relațiile moldo-ruse în contextul regional și ce măsuri urmează să ia Chișinăul pentru a evita o înrăutățire a situației, aflați în interviul de mai jos, realizat de Valeria Vițu, care a stat de vorbă cu expertul economic, Viorel Gârbu. ( audio )

 
Viorel Gârbu, intervievat de corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu