Discursul Reginei, axat pe restricţionarea imigraţiei

regina.jpeg

Discursul Reginei, axat pe restricţionarea imigraţiei

Discursul Reginei din acest an se va concentra pe înăsprirea regulilor de imigraţie în Marea Britanie. Cuvântarea monarhului britanic face parte din deschiderea sesiunii parlamentare şi permite Guvernului să-şi prezinte propunerile pentru următoarea sesiune parlamentară.

Discursul conceput de Guvern şi prezentat de Regina Elisabeta a II-a va conţine câteva proiecte menite a restricţiona imigraţia, inclusiv cea venită dinspre Uniunea Europeană. Regina va menţiona, potrivit BBC, un proiect de lege care să faciliteze deportarea infractorilor străini şi a celor care intră ilegal în Marea Britanie. Legea este considerată necesară de cabinetul lui David Camneron după încercările eşuate de a-l deporta pe clericul radical Abu Qatada şi înseamnă că imigranţii ilegali nu vor mai putea să obţină permis de conducere, dar şi că proprietarii de clădiri va trebui să verifice dacă nu cumva chiriaşii lor sunt imigranţi ilegali. De asemenea, cei care angajează imigranţi ilegali se vor confrunta cu amenzi mult mai consistente.

Un alt proiect, ce îi vizează în special pe români şi bulgari, se referă la limitarea beneficiilor sociale. Ideea este, aşa cum rezultă din discursul pregătit de Guvern, că "e nevoie de o reformă mai amplă a imigraţiei, prin înăsprirea legilor, implementarea lor şi pedepsirea străinilor care abuzează de serviciile publice britanice”.

Ministrul Sănătăţii, Jeremy Hunt, indicase şi el pentru BBC că Executivul vrea să rezolve problema abuzurilor din sistemul de vize şi să schimbe mai ales factorii care atrag imigranţi, precum serviciile medicale gratuite.

 

O pensie unică

 

Regina va mai anunţa şi introducerea unei pensii unice de stat de 144 de lire sterline pe săptămână. Totuşi, în discurs nu se va menţiona nimic de un vot în Parlament asupra unui eventual referendum privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană.

Lista va fi citită de Regină în cadrul unei reuniuni speciale a Camerei Lorzilor şi Camerei Comunelor ce va începe la 13.30, ora României. La ceremonie va fi prezent, lucru neobişnuit, Prinţul Charles, ceea ce a determinat presa britanică să aprecieze că unele atribuţii vor începe să fie predate de către Regină.

Tot miercuri, într-o intervenţie în direct pentru BBC, ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, a explicat că românii au tot dreptul de a călători şi de a munci în celelalte state europene. Reamintim, la 1 ianuarie 2014, vor trebui ridicate toate restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii din celelalte state membre.