Nepotism bavarez

bavaria-stema.jpg

Stema Bavariei

16 deputaţi şi fostul preşedinte al grupului parlamentar creştin-social din landtag-ul bavarez – parlamentul regional -, Georg Schmidt, au angajat rude apropiate în birourile lor, încălcînd prevederile legii. Christa Stewens, preşedinta landtag-ului din München, capitala Bavariei, reacţionează.

16 deputaţi şi fostul preşedinte al grupului parlamentar creştin-social din landtag-ul bavarez – parlamentul regional -, Georg Schmidt, au angajat rude apropiate în birourile lor, încălcînd prevederile legii. Christa Stewens, preşedinta landtag-ului din München, capitala Bavariei, reacţionează. În ultimele zile Bavaria a ajuns în gura presei. Nu despre succese economice sau culturale din acest land federal bogat scriu ziarele, ci despre evaziuni fiscale în stil mare şi despre politicieni care au confundat bugetul de stat cu o auto-servire.

Cazul managerului sportiv Uli Heoneß, preşedintele clubului de fotbal, FC Bayern, a provocat un adevărat şoc. Asta după ce fostul jucător în echipa naţională de fotbal s-a autodenunţat pentru evaziune fiscală. Povestea lui Hoeneß are însă şi o dimensiune politică, deoarece în ultimul timp devenise un apropiat al cercurilor din cel mai influent partid bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), sora mai mică a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), prezidată de Angela Merkel. Cazul Heoneß ar putea avea repercusiuni negative şi asupra alegerilor regionale din Bavaria cît şi asupra alegerilor generale care vor avea loc în această toamnă în Germania. Spiritele încinse după scandalul Hoeneß - care are o sumă mare, încă necunoscută, depusă în bănci elveţiene - abia s-au răcorit şi, colac peste pupăză, presa a descoperit o altă infracţiune – mai bine zis un lanţ întreg de politicieni bavarezi care au încălcat legea. Cu toţii au fost învinuiţi de nepotism. Este vorba despre 16 deputaţi în landtag-ul din Bavaria, cît şi despre fostul preşedinte al grupului parlamentar creştin-social, Georg Schmidt.

După ce săptămîna trecută ziarele au dezvăluit că Schmidt şi-a angajat propria soţie într-o firmă înfiinţată special pentru ea, acesta a demisionat din funcţia de preşedinte al grupului parlamentar conservator – fără a renunţa la mandatul său de de deputat. Nevasta politicianului încasa lunar între 3.500 şi 5.500 de euro, iar banii proveneau din bugetul de stat. Legea bavareză interzice deputaţilor să angajeze rude apropiate în firmele lor proprii sau în birourile lor de parlamentari. Preşedinta grupului parlamentar creştin-social din landtag-ul din München, Christa Stewens, a promis că va clarifica această afacere tenebroasă care aruncă o lumină extrem de nefavorabilă asupra clasei politice din acest land federal. Într-un interviu acordat luni postului naţional de radio „Deutschlandfunk”, Stewens a spus că fiecare caz în parte va fi investigat. Dacă învinuirile se vor dovedi a fi adevărate, vor atrage „consecinţe dure”. În acelaşi interviu, ea a precizat că în momentul de faţă toţi cei 17 parlamentari ar trebui să demisioneze din funcţiile lor.

Deoarece nimeni nu a schiţat pînă acum vreun gest în această direcţie, Stewens le-a reproşat „lipsa de sensibilitate politică”. Preşedinta grupului parlamentar conservator însă a respins criticile, potrivit cărora Uniunea Creştin-Socială (CSU) ar facilita existenţa unui sistem-amigo (adică a unui sistem bazat pe relaţii de prietenie, de rudenie şi interese economice). Aşa numita „afacere amigo” a zguduit Bavaria în 1993 şi s-a soldat cu demisia primului ministru creştin-social, Max Streibl. Acesta a luat mită de la o întreprindere constructoare de avioane militare. Totodată, Streibl s-a făcut vinovat de trafic de influenţă, cu scopul de a favoriza un amic. Prietenul premierului a obţinut, astfel, bani publici din partea ministerului federal al tehnologiei şi cercetării. De atunci termenul de „amigo”, folosit în presa germană, a devenit un sinonim pentru nepotism şi corupţie.