Ianukovici: Anexarea Crimeei este o "tragedie"

Preşedintele demis al Ucrainei Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia, consideră drept o "tragedie" anexarea regiunii Crimeea şi susţine că nu a ordonat deschiderea focului spre protestatarii prooccidentali, conform BBC News online, citat de Mediafax.

"Situaţia din Crimeea este o tragedie, o mare tragedie", a declarat Ianukovici într-un interviu acordat Associated Press şi postului rus NTV.

Ianukovici a promis că va încerca să îl convingă pe Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, să returneze regiunea Crimeea Ucrainei.

"Trebuie să stabilim o astfel de sarcină şi să căutăm modalităţi de returnare a Crimeei în orice condiţii, eventual având cel mai mare nivel de independenţă posibil, dar să fie parte a Ucrainei", a spus Ianukovici, afirmând că, dacă ar fi rămas preşedinte, ar fi încercat să evite organizarea referendumului proindependenţă din Crimeea, pe care l-a catalogat drept "o formă de protest" faţă de noua Administraţie proeuropeană instalată la Kiev.

Peste 100 de oameni au fost omorâţi în ianuarie şi februarie, în cursul protestelor proeuropene de la Kiev. Ianukovici a dat asigurări că nu este implicat în reprimarea protestelor, atribuind incidentele opoziţiei. "Eu, personal, nu am dat niciun ordin pentru deschiderea focului", a insistat Ianukovici.

 

Pe de altă parte, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat miercuri, că situaţia de criză din Ucraina poate avea un impact mare asupra economiei mondiale, dacă nu este bine gestionată, relatează Mediafax.

"Situaţia din Ucraina, dacă nu este bine gestionată, ar putea avea un impact larg asupra economiei mondiale", a afirmat Lagarde într-un discurs susţinut la Washington.

Ucraina, care a încheiat un acord preliminar cu FMI pentru un program de asistenţă financiară în valoare de 14-18 miliarde de dolari, este în pragul colapsului financiar şi supusă unor presiuni mari din partea Rusiei, care a anexat Crimeea.

Ţările occidentale au impus sancţiuni unor apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi au avertizat că sancţiunile vor extinse la nivelul economiei, dacă situaţia din regiune se va agrava.

Lagarde a arătat că criza ucraineană se înscrie în tendinţa de acentuare a tensiunilor geopolitice care pun în pericol economia mondială.

FMI urmează să publice săptămâna viitoare noi estimări referitoare la creşterea economiei mondiale, în timpul adunării generale care va avea loc la Washington.

Şefa FMI este îngrijorată şi de producerea unei deflaţii în ţările dezvoltate, în special în zona euro, care ar restrânge cererea şi activităţile economice.

Pentru a îndepărta acest pericol, Lagarde consideră necesar ca Banca Centrală Europeană (BCE) să relaxeze în continuare politica monetară, în special prin măsuri neconvenţionale.

FMI a cerut deja BCE, la începutul lunii martie, să reducă dobânda de politică monetară şi să crească lichidităţile din piaţă prin achiziţii de active.

Un reprezentant al BCE, Vitor Constancio, a declarat marţi că nu crede în scenariul deflaţiei din zona euro.

Lagarde a mai spus în discursul său că ţările emergente rămân expuse riscurilor de instabilitate financiară provocate de revenirea treptată la normal a politicii monetare a Rezervei Federale americane, care restrânge achiziţiile lunare de obligaţiuni.