UK: Boris Johnson în fața a două teste electorale importante pe fondul deteriorării situației economice

wakefield_honiton.jpg

Wakefield și Honiton
Wakefield în nordul Angliei și Honiton și Tiverton sunt două circumscripții deținute de Partidul Conservator unde au loc scrutine parțiale
Sursa imaginii: 
Wikipedia

În Marea Britanie au loc joi două alegeri parțiale în circumscripții parlamentare deținute de Partidul Conservator condus de prim ministrul Boris Johnson. Cele două scrutine au valoare de test electoral pentru un premier tot mai contestat, inclusiv în propriul său partid.

Cele două circumscripții Wakelfield în comitatul West Yorkshire din nordul Angliei și Honiton și Tiverton din comitatul Devon din sud vestul Angliei au doar două lucruri în comun.

Primul, ambii deputați au fost nevoiți să demisioneze din cauza unor scandaluri sexuale, Ahmad Khan acuzat de molestarea unui minor, respectiv Neil Parish prins vizionând pornografie pe telefonul mobil în plenul Camerei Comunelor.

Al doilea, ambele circumscripții au votat în referendumul desfășurat acum exact șase ani în favoarea Brexit, 63% – 37% Wakefield, 58% - 42% Honiton și Tiverton.

Aici asemănările se opresc, în timp ce Wakefield este un fost oraș industrial sărăcit odată cu declinul și dispariția manufacturii în cea de-a doua jumătate a secolului XX, Honiton și Tiverton este o prosperă comunitate predominant rurală, cu o rată a șomajului sub media națională.

În consecință și profilul politic al celor două circumscripții este total diferit. Wakefield a fost câștigată în continuu la alegerile generale de Partidul Laburist din 1931 până în 2019, făcând parte din așa numitul “zid roșu”, spart pentru prima oară de Partidul Conservator care a profitat de euroscepticismul unui electorat care altfel nu îi este tocmai favorabil. Khan a câștigat aici în 2019 cu 47%, un avans de 7% și 3.300 de voturi în față contracandidatei Laburiste.

Dimpotrivă, Honiton și Tiverton este domeniu rezervat al Conservatorilor în continuu din 1924, iar la alegerile din 2019 Parish s-a situat aici pe primul loc cu 60% din voturi și un avans de 40% și 24.000 de voturi față de candidatul Laburist și 45% și 27.000 de voturi față de candidatul Partidului Liberal Democrat.

La Wakefield s-au făcut două sondaje care arată că Laburiștii vor recâștiga circumscripția cu un avans confortabil, în timp ce la Honiton și Tiverton candidatul Liberal Democrat are șanse să răstoarne enorma majoritate de la alegerile generale și să câștige mandatul pe fondul non-combatului Laburist, care nu a făcut deloc campanie.

Teste electorale

Cele două circumscripții reprezintă teste pentru premierul Johnson, care la începutul acestei luni a supraviețuit unui vot de neîncredere ca lider al Partidului Conservator, atunci când 148 din cei 359 de deputați Conservatori au votat pentru destituirea sa.

Boris Johnson
Imaginile prezentate de ITV arată clar o cantitate însemnată de alcool la petrecerea de la Downing Street
Sursa imaginii: 
ITV captură video

Ei erau nemulțumiți de atitudinea premierului, amendat de Poliția Metropolitană a Londrei pentru încălcarea restricțiilor privind socializarea în timpul pandemiei Coronavirus și apoi criticat într-un raport al unui înalt funcționar public pentru petrecerile organizat la reședința sa oficială de la numărul 10, Downing Street, care au provocat indignare în rândul opiniei publice, majoritatea alegătorilor pronunțându-se pentru demisia sa.

Peste toate acestea s-au adunat veștile economice proaste, cu inflația care a depășit 9%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani pe seama scumpirii combustibilului și a alimentelor și a inflamării climatului social cu trei greve ale lucrătorilor din transportul feroviar, cea mai mare mișcare revendicativă din acest sector în ultimii 30 de ani.

Alegerile parțiale sunt ocazii pentru un vot de protest și pentru a vedea cât de mult teritoriu electoral poate recupera opoziția. Conservatorii s-au resemnat practic cu înfrângerea de la Wakefield și o victorie la limită a Laburiștilor acolo îl poate mulțumi pe premierul Johnson.

Dacă însă Conservatorii pierd și la Honiton și Tiverton, teritoriu îndeobște solid, atunci vor începe să sune alarmele. Vor fi zeci, dacă nu peste 100 de deputați Conservatori panicați că la alegerile din 2024 riscă să-și piardă locurile în Camera Comunelor dacă tendința nu se inversează. Liberal Democrații au câștigat deja de la Conservatori în ultimul an două circumscripții parlamentare în alegeri parțiale, la Chesham și Amersham în sudul Angliei și North Shropshire în nordul Angliei. 

Pe buletinul de vot la Wakefield figurează 15 candidați, iar la Honiton și Tiverton opt. Este declarat câștigător candidatul care obține cele mai mult voturi, indiferent de procentaj. Votarea începe la 7 și se termină la 22 ora locală (9 – 24 în România), iar rezultatele finale sunt așteptate vineri între 4 – 6.