Florin Cîțu la RFI: Poziția PSD privind carburanții, o prostie comunistă/Ciolacu, noul Dragnea?

Florin Citu PSD carburanti prostie comunista Ciolacu Dragnea.png

Florin Cîțu critică propunerile fiscale ale PSD
Florin Cîțu critică propunerile fiscale ale PSD
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

PNL nu va susține niciodată intervenții cu bocancii în economie. Micșorarea marjei de profit a companiilor este o tâmpenie a PSD, iar plafonarea prețurilor carburanților este o prostie comunistă. Declarațiile au fost făcute într-un interviu la RFI de președintele Senatului, Florin Cîțu. Fostul premier PNL spune că ”trebuie o coordonare mai bună și rapid, urgent, între politica monetară și politica fiscală”.

Reporter: Guvernul trebuie să intervină pentru reducerea prețurilor la carburanți. Ministerul Energiei trebuie să prezinte urgent propunerea de legiferare, spune PSD într-un comunicat de presă. Președintele formațiunii, Marcel Ciolacu, a afirmat recent că vrea ca prețurile la benzină și motorină să fie plafonate, iar companiile să aibă o marjă de profit. Cum vi se pare poziția PSD?

Florin Cîțu: O prostie, o prostie comunistă. Vă aduc aminte că în 1990 oamenii au ieșit în stradă tocmai pentru a nu mai avea prețuri controlate, care au dus în comunism la penurie, țineți minte ce cozi aveam atunci. Astfel de soluții nici nu au fost folosite de nici o țară din UE, doar o singură țară, de fapt, care a avut exact acest rezultat, penurie, vecinii la care nu ar trebui să ne uităm pentru exemple. Deci repet, o prostie comunistă. E păcat că astăzi vorbim cu așa mare lejeritate de astfel de măsuri în spațiul public, dar PSD se trage din PCR, pentru mine nu este o surpriză.

 

Alternativa la plafonarea prețurilor carburanților

 

Reporter: Dacă nu vă doriți plafonarea prețului la carburanți, care e alternativa, în opinia dvs.?

Florin Cîțu: Să știți că soluții din acestea heirupiste, care vin peste noapte nu rezolvă problemele. Este o problemă sistemică aici, care nu ține doar de România. În primul rând, ar trebui spus că prețul la benzină și motorină în România este printre cele mai ieftine din UE, se pare că suntem a doua sau a treia cu cea mai ieftină benzină din UE. În același timp, este mai mic decât în Ungaria, unde are prețuri plafonate. Ca să rezolvi problema, ar trebui să vedem ce poate să facă Guvernul. Guvernul poate să-i ajute pe români să le crească veniturile, pe partea cealaltă și asta nu este intervenționistă. Poate să reducă din contribuții, de exemplu, pe termen scurt și poate să aducă mai mult capital pentru investiții în România, care să dezvolte economia. Soluții pe termen scurt nu vor funcționa. În ceea ce privește prețurile, nu doar la benzină și motorină sunt prețuri mari, există în România o rată a inflației mult-mult peste ceea ce a fost mandatată de români Banca Națională, ar trebui să fie inflația pe la 2,5%. Înțelegem că sunt unele șocuri internaționale, este adevărat, dar trebuie mai mult de la BNR și de la Ministerul Finanțelor de a reduce toate prețurile din economie, nu doar prețul la combustibil, iar acest lucru se face printr-o politică fiscală sustenabilă, o reducere a deficitului bugetar și o politică monetară, care să arate clar că BNR este într-o luptă reală cu inflația. Restul sunt doar măsuri populiste, care pe termen scurt par că rezolvă problemele, dar pe termen lung distrug economia.

 

Reporter: Și de ce nu a luat Guvernul măsuri până acum în privința carburanților, de ce așteptăm atât de mult?

Florin Cîțu: Aici întrebarea trebuie să o puneți la Guvern, dar repet, haideți să nu ne concentrăm numai pe carburanți, eu vă mai dau un preț în economie care a crescut foarte mult, prețul la imobiliare, susținut și de măsuri guvernamentale și nimeni nu a sărit acolo, deși mulți români nu-și mai pot permite o casă (...). Soluții care se uită doar la un sector nu vor funcționa niciodată, excepțiile nu vor funcționa niciodată și nu sunt folosite în nici o țară din lume. Trebuie luate măsuri la nivelul întregii economii și de aceea e nevoie de o coordonare mai bună și rapid, urgent, între politica monetară și politica fiscală. Restul, soluții intervenționiste comuniste sunt doar pentru anumite electorate, fiecare este în campanie, dar nu sunt soluții reale (...). Sunt idei aruncate în spațiul public pe termen scurt, care de multe nici nu se materializează. PSD-ul ne tot aruncă idei de șase luni de zile, toate bineînțeles cu intervenții cu bocancii în economie, dar nu s-au materializat, pentru că atunci când și pesediștii se pun cu pixul și creionul pe hârtie și stau și analizează, văd că măsurile lor nu fac nici un sens într-o economie de piață.

 

De ce tace PNL?

 

Reporter: Pe de altă parte, nu prea vedem ca PNL-ul să vină cu alte propuneri fiscale, adică mai mult parează loviturile venite dinspre colegii de alianță. Acum, sigur că dvs. poate că nu mai sunteți în relații foarte cordiale cu actuala conducere a PNL, dar sunteți acolo, sunteți membru de partid. Există o preocupare în PNL pentru acest subiect legat de carburanți?

Florin Cîțu: Poate că există. În PNL nu am mai avut de trei luni de zile o ședință de conducere în BEX și atunci nu s-au mai discutat astfel de măsuri în conducerile PNL. Ce pot să vă spun este că PNL se ține de programul de guvernare. Programul de guvernare nu are nici o discuție despre noi taxe sau de modificarea Codului Fiscal, deci asta trebuie închisă, nu se discută despre așa ceva. E adevărat, soluțiile despre prețuri și repet, haideți să nu ne concentrăm numai pe prețul carburantului, multe prețuri în economie au crescut, inflația cred că va fi peste 15%, se poate duce spre 20% și atunci trebuie să dăm o soluție pentru toată economia, nu doar pentru un anumit sector (...). Ministerul Finanțelor, împreună cu BNR, să vină cu politici fiscale responsabile, deci reducerea deficitului bugetar, politică monetară responsabilă, care să arate o dobândă real pozitivă și veți vedea că inflația va fi redusă, vă garantez eu acest lucru, va scădea sub 10% anul acesta, ceea ce înseamnă că vor scădea toate prețurile din economie.

 

Reporter: Vorbiți despre Ministerul de Finanțe, care e condus de un membru PSD. Totuși, haideți să vorbim și despre Ministerul Energiei, care e condus de un liberal. În ciuda unor bâlbe, ezitări, tergiversări și măsuri prost croite, Virgil Popescu e în continuare ministru al Energiei. A fost și cât erați dvs. premier, este și acum. E un om atât de valoros, încât nu poate fi demis din funcție?

Florin Cîțu: Aici este decizia premierului, remanierile, dar eu vă spun altceva: Ordonanța 118 pe care am dat-o când încă eram premier a scăzut prețul la energie și la gaze în februarie și în martie anul acesta. Ordonanța 27, parcă, din 2022, care a fost dată în aprilie și care a fost concepută de PSD și impusă a crescut și mare atenție, a crescut prețul doar în aprilie la gaze cu 26%, la energie electrică cu 28% (...). Decizia în ceea ce privește evaluarea miniștrilor este luată de premier și bineînțeles după aceea vine cu ea în PNL, pentru miniștrii liberali.

 

Reporter: Dar personal, sunteți mulțumit de prestația lui Virgil Popescu?

Florin Cîțu: Eu îmi voi spune opinia atunci când se va face evaluarea în PNL, în forurile de conducere ale PNL, sunt sigur că vom avea o discuție și despre măsurile fiscale și despre evaluarea miniștrilor, la un moment dat, în partid.

 

Taxa de solidaritate, ”o prostie, o taxă rebotezată”

 

Reporter: PSD insistă pe de altă parte cu taxa de solidaritate, botezată acum contribuție pentru Sănătate și Educație, un impozit temporar de 0,5% pe cifra de afaceri a marilor companii. Cum vi se pare ideea?

Florin Cîțu: (râde) Nimic nu e mai permanent decât o măsură temporară a unui Guvern, ca să-l citez pe un mare economist american, Milton Friedman. Mi se pare iarăși o prostie. Este o taxă rebotezată. Liviu Dragnea îi spunea taxă pe lăcomie. Același discurs, tot cu companiile care plătesc sub 1%, este copiat de Marcel Ciolacu. Și asta e o întrebare pentru români: taxă pe lăcomie, taxă de solidaritate, este Marcel Ciolacu noul Liviu Dragnea? Pentru că este exact același discurs, exact aceeași taxă.

 

Reporter: Tot ce mi-ați spus până acum este poziția PNL? Vorbiți în numele partidului sau în nume personal?

Florin Cîțu: Sunt opinii personale, pe care le voi spune și în interiorul PNL și am mai multe opinii, pe care le voi spune în interiorul PNL. Eu nu am văzut o opinie și nu avem cum să avem o opinie în PNL încă, pentru că nu au fost discutate multe. Astăzi, opinia PNL este programul de guvernare și în programul de guvernare nu există nimic despre taxe, despre alte măsuri. PNL nu va susține niciodată intervenții cu bocancii în economie, că sunt ele de micșorare a marjei de profit, iarăși o tâmpenie pe care am auzit-o tot la PSD sau de plafonare a prețurilor. PNL nu va susține sau eu mă voi opune întotdeauna unor măsuri care intră cu bocancii în economie.

 
Florin Cîțu, despre plafonarea prețurilor la carburanți, propusă de PSD