Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar

ion_iliescu_certificat_revolutionar.jpg

Ion Iliescu, fost membru CC al PCR, deține certificatul de revoluționar
Ion Iliescu, fost membru CC al PCR, deține certificatul de revoluționar
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Ion Iliescu ar putea rămâne fără titlul de luptător pentru victoria Revoluției din 1989. Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România, aflat în subordinea Guvernului, cere retragerea acestui certificat pentru fostul președinte al țării.

De ce poate rămâne Ion Iliescu fără certificatul de revoluționar? Potrivit legii, o persoană nu poate avea acest titlu, dacă în perioada 1945-1989 a deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale Partidului Comunist Român. Ion Iliescu a fost membru CC al PCR și ministru în regimul comunist.

Potrivit Secretariatului de Stat amintit, s-a luat în discuție adresa înaintată de Asociația 21 decembrie 1989 cu privire la îndeplinirea condițiilor de obținere a titlului de luptător pentru victoria Revoluției din 1989-Luptător remarcat prin fapte deosebite, de către fostul președinte.

 

Instanța supremă întoarce Dosarul Revoluției la procurori

 

ÎCCJ confirmă urmărirea penală a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei

 

Comisia a constatat că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în 1944 și în Partidul Comunist Român în 1953. Aici ”a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR. La 19 august 1956, a fost ales președinte al Comitetului de organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior a devenit șef de secție la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC. La un moment dat, a ocupat funcția de șef al Departamentului pentru Propagandă al Comitetului Central al PCR. A servit, mai târziu, ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 și 1971, după care, timp de 6 luni a fost secretar al Comitetului Central al PCR. Între 1971 și 1974 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș și din anii 1974-1979 a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului Județean Iași”.