Europa Plus: Slovacia trimite în Ucraina armament greu și ... 21 de milioane de euro

obuzier_artilerie.jpg

Obuzier Zuzana 2, calibrul 155mm, în timpul unui exercițiu militar la Bemowo Piskie, Polonia, 30 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
commons.wikimedia.org

Societatea națională Konštrukta Defence, care aparține Ministerului apărării din Slovacia, a încheiat un contract comercial cu autoritățile din Ucraina care prevede livrarea a 8 obuziere autopropulsate Zuzana 2, cu calibrul de 155 mm, a anunțat recent ministrul slovac al apărării.

”Dotarea armatei naționale este mai puțin importantă în acest moment decât apărarea Ucrainei. S-a decis că armata ucraineană este mai importantă ca armata națională și este logic așa. Nu avem nevoie de tunuri și tancuri care să zacă prin garaje.

Putin a arătat cine este, atacă pe cine vrea și a început să ne transmită chiar și nouă, membrilor NATO, ce avem voie să facem și ce nu. Dacă Putin poate fi oprit în Ucraina atunci acolo trebuie să ne concentrăm eforturile”, a declarat fostul ambasador al Slovaciei la NATO, Tomáš Valášek, potrivit publicației aktuality.sk.

Totodată, guvernul de la Bratislava a aprobat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 21 de milioane de euro, precum și o anvelopă financiară pentru decontarea costurilor de cazare pentru soldații NATO găzduiți pe teritoriul Slovaciei.

”Este o regulă în cadrul NATO, potrivit căreia țara care găzduiește trupe din alte state membre NATO trebuie să plătească măcar cazarea acestora. Salariile, muniția și armamentul sunt plătite de germani sau de cehi, dar cazarea trebuie să o plătim noi, pentru că este în interesul nostru, al securității noastre”, a comentat fostul oficial slovac.

 

Lituania: ”Un adevărat miracol”

O campanie de fund-raising inițiată de o televiziune privată din Lituania cu scopul achiziționării unei drone Bayraktar care să fie donată armatei ucrainiene s-a soldat cu strângerea a aproape 6 milioane de euro în decurs de o zi și jumătate de la începerea ei, transmite Radiotelevizunea națională din această țară.

”Nu mă așteptam la așa ceva. Cred că este cea mai frumoasă poveste scrisă în Lituania în ultimii ani... Un Bayraktar nu va schimba cursul războiului, desigur, nu suntem naivi, dar gestul cetățenilor lituanieni este un adevărat miracol. Drona va trebui să aibă un nume, așa că vom organiza încă o campanie la nivel național în acest scop, în cadrul căreia orice cetățean va putea propune un nume”, a declarat Andrius Tapinas, directorul postului Laisvės TV, inițiatorul campaniei.

La aflarea veștii privind suma donată de cetățenii lituanieni, Turcia a anunțat că va dona gratuit drona. Aceasta va fi vopsită în culorile naționale ale Lituaniei și Ucrainei și va sosi în Lituania în cca 3 săptămâni, după care va fi trimisă în Ucraina.

Banii strânși de la cetățeni vor fi folosiți pentru optimizarea dotării dronei, în scopuri umanitare și pentru programul de reconstrucție a Ucrainei.

Sursa citată amintește că membrii trupei ucrainene ”Kalush Orchestra”, câștigătoare a ultimei ediții a concursului Eurovision, au vândut recent la licitație trofeul obținut pentru a dona banii armatei naționale. Suma obținută se ridică la cca 900 000 de dolari.

 

Polonia: Copiii și situațiile de criză

Circa 300 de copii polonezi și ucraineni au participat recent la evenimentul ”Vacanțe sigure împreună cu cuplul prezidențial” organizat de Administrația Prezidențială a Poloniei cu scopul de a educa simțul civic al copiilor, scrie agenția poloneză de știri Prasowa.

Cu acest prilej președintele Andrzej Duda a premiat patru copii care, pentru că în diferite situații de criză, au alertat serviciile competente, au ajutat la salvarea de vieți omenești și de bunuri materiale.

”Niciun copil din lume nu ar trebui să se confrunte cu problemele cu care vă confruntați voi acum. Acest război, ale cărui consecințe le suportați voi acum, a fost declanșat de adulți iresponsabili. Sper ca acest război să se termine cât mai repede pentru ca să vă puteți întoarce acasă”, a spus soția președintelui polonez adresându-se copiilor ucraineni prezenți la eveniment.

Copiii din Polonia și din Ucraina au participat împreună la cursuri de instruire pentru situații de criză, precum și la mai multe concursuri organizate de Administrația prezidențială.

 

Letonia: Covid 19, epilog

Unitatea pentru vaccinarea împotriva Covid 19 din cadrul Serviciului Național de Sănătate își va încheia activitatea la sfârșitul lunii iunie, a anunțat ministrul sănătății, care a precizat că în prezent 60% din salariații unității au încetat deja lucrul, transmite Radioteleviziunea națională din Letonia.

Atribuțiile Unității vor fi preluate de Centrul de prevenție și control al bolilor și de alte departamente din cadrul Serviciului Național de Sănătate.

Campania de vaccinare împotriva Covid 19 s-a încheiat practic la sfârșitul lunii martie, moment în care 1,3 milioane de cetățeni letoni erau vaccinați, respectiv 69% din totalul populației, amintește sursa citată. Majoritatea restricțiilor au fost ridicate de la 1 aprilie, iar din 15 mai purtarea măștii nu mai este obligatorie în spațiile publice, cu excepția unităților de sănătate publică, serviciilor sociale și închisorilor. Directorul Centrului de prevenție și control al bolilor a estimat că apariția unui nou val al epidemiei, în această toamnă, nu este exclusă.

 

Au contribuit la realizarea  Revistei presei Europa Plus:

Diana Kutliaková - Slovacia

Beatrice Danielaityte - Lituania

Julia Krolik - Polonia

 Kristīne Gajevska – Letonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 7 iunie 2022